Svet

Stoltenberg: Zelenski učestvuje na samitu NATO, rasporedićemo 300.000 vojnika u Evropi

Rusija glavna pretnja za organizaciju , kaže generalni sekretar Alijanse
Stoltenberg: Zelenski učestvuje na samitu NATO, rasporedićemo 300.000 vojnika u Evropiwww.globallookpress.com © Zheng Huansong

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg danas je otkrio da će predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski učestvovati na prvoj sednici novog Saveta Ukrajina-NATO tokom predstojećeg samita Alijanse u Litvaniji 12. jula. 

On je dalje naveo da je u planu usvajanje višegodišnjeg paketa podrške Kijevu, koji bi ga približio Alijansi. 

"Ukrajina će zahvaljujući nama postati još jača. Dogovorićemo višegodišnji plan pomoći kako bismo obezbedili punu saradnju ukrajinskih Oružanih snaga i NATO. Obnovićemo svoje političke veze, stvorićemo savet NATO-Ukrajina. Očekujem da će naši lideri potvrditi da će Ukrajina postati članica NATO", rekao je generalni sekretar. 

Podsetimo, Ukrajina ne odustaje od toga da postane još jedna zemlja članica, a njeno rukovodstvo više puta je izražavalo nezadovoljstvo time što to još nije učinjeno. Narativ je kasnije malo ublažen, tako da iz Kijeva danas poručuju da razumeju da je malo verovatno da će se priključiti Alijansi sve dok traje konflikt. 

Stoltenberg danas dodaje i da je Rusija jedna od glavnih pretnji po Alijansu, koja je, prema njegovim rečima, uporediva sa terorističkom pretnjom. 

Tokom predstojećeg samita, biće usvojena tri odbrambena plana Alijanse. 

NATO će rasporediti 300.000 vojnika u Evropu, a ove jedinice biće u povišenoj borbenoj gotovosti, otkrio je. 

Stoltenberg ističe da je potrebno da zemlje članice povećaju iznos novca koji troše na odbranu kako bi on iznosio dva odsto BDP-a svake godine. Evropski saveznici i Kanada, kako je rekao, uložiće 450 milijardi dolara više, nego što je to bilo dogovoreno 2014. godine.

U celini, organizacija će ove godine povećati sumu koju izdvaja za odbranu za 8,3 odsto. To je rekordan rast za poslednjih deset godina, otkrio je šef NATO.

image