Svet

Francuski poslanik: Treba da napustimo Šengen ako želimo da suzbijemo nerede

Zemlja je primila previše migranata i nije uspela da ih integriše, tvrdi Nikola Dipon-Enjan, poslanik stranke "Ustani, Francuska"
Francuski poslanik: Treba da napustimo Šengen ako želimo da suzbijemo neredewww.globallookpress.com © Alexis Sciard

Francuska mora da napusti šengensku zonu ukoliko želi da se pozabavi uzrocima nedavnih nereda koji su izbili u zemlji, predložio je opozicioni poslanik Nikola Dipon-Enjan.

Poslanik tvrdi da je nasilje rezultat neuspešnih pokušaja da se integriše preveliki broj migranata: "Ja sam jedini koji traži ponovno uspostavljanje nacionalnih granica i izlazak iz Šengena", izjavio je u petak za televizijski kanal "Si njuz" ovaj degolistički političar.

Dipon-Enjan smatra da se čitava francuska politička klasa protivi toj ideji, iako ju je desničarska poslanica Marin le Pen uključila u svoju predsedničku kampanju 2017. godine.

Le Pen je kasnije ublažila svoju antiimigracionu retoriku, tokom izbornog ciklusa 2022, ali je obećala da će uvesti granične provere, što je mera za koju njeni protivnici tvrde da krši duh Šengenskog sporazuma o slobodnom putovanju.

Dipon-Enjan, koji je jedini poslanik iz stranke "Ustani, Francuska" (Francuska ustaje) u nacionalnom parlamentu, komentarisao je poslednju seriju nereda koji su zahvatili zemlju.

Ovaj poslanik je insistirao na tome da je politika sadašnjeg predsednika Emanuela Makrona dovela do smanjivanja snaga reda i da su sadašnje snage samo sa teškom mukom u stanju da odbrane osnovna prava.

"To nisu neredi, to je gerilski rat. Izazov Francuskoj, našim institucijama, koji dolazi od stanovništva koje želi secesiju", izjavio je Dipon-Enjan.

Poslednje izgrede izazvalo je ubistvo 17-godišnjeg dečaka marokanskog i alžirskog porekla, koga je policija ubila 27. juna tokom kontrole saobraćaja.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen je ocenio da je broj učesnika u neredima bio između 8.000 i 12.000 ljudi, od kojih "samo 10 odsto" nisu francuski državljani.

Većina uhapšenih imala je 17 ili 18 godina, ali neki su imali i 11 godina, saopštili su visoki zvaničnici Senatu u sredu.

image