Izvori AP: SAD će Ukrajini obezbediti kasetnu municiju kao deo novog paketa vojne pomoći

Oružje će dolaziti iz zaliha Pentagona, a uključiće i oklopna vozila "bredli" i "strajker" i niz municije, kao što su meci za haubice i artiljerijski raketni sistem visoke pokretljivosti

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena odlučila je da Ukrajini obezbedi kasetne bombe i očekuje se da će danas objaviti da će Pentagon poslati veliki broj kao deo novog paketa vojne pomoći u vrednosti do 800 miliona dolar, rekli su izvori agencije "Asošijejted pres" koji su upoznati sa ovom odlukom.

Odluka je doneta uprkos široko rasprostranjenoj zabrinutosti da bombe mogu da izazovu civilne žrtve i izazvala je poziv Ujedinjenih nacija i Rusiji i Ukrajini da izbegavaju njihovu upotrebu.

Američki zvaničnici rekli su u četvrtak da očekuju da će vojna pomoć Ukrajini biti objavljena danas. Oružje će dolaziti iz zaliha Pentagona, a uključiće i oklopna vozila "bredli" i "strajker" i niz municije, kao što su meci za haubice i artiljerijski raketni sistem visoke pokretljivosti, poznat kao HIMARS, rekli su zvaničnici, prenosi AP.

Dugo tražene bombe su oružje koje se otvara u vazduhu, oslobađajući podmuniciju ili manje bombe, koje se raspršuje na velikom području i ima za cilj da izazove uništenje više ciljeva odjednom.

Zvaničnici i drugi upoznati sa odlukom nisu bili ovlašćeni da javno raspravljaju o tom potezu pre zvaničnog saopštenja i razgovarali su sa novinarima "Asošijejted presa" pod uslovom da ostanu anonimni.

Podsećamo, "Njujork tajms" je juče citirao neimenovanog visokog zvaničnika Bajdenove administracije da će odluka o slanju kasetne municije biti objavljena u četvrtak.

Američka vojska veruje da bi kasetna municija koristila Kijevu u borbi protiv ruskih snaga, izjavio je u junu visoki zvaničnik Pentagona, ali ova odluka još nije odobrena zbog zabrinutosti saveznika, uključujući Veliku Britaniju, Francusku i Nemačku, koje su potpisnici međunarodnog sporazuma o zabrani kasetne municije.

Ukrajina je pozvala članove Kongresa da izvrše pritisak na administraciju predsednika Džoa Bajdena da odobri Ukrajini slanje konvencionalne poboljšane municije dvostruke namene (DPICM).