Turska još ne da Švedskoj u NATO: Ne možemo da pustimo one čijim ulicama šetaju teroristi

Erdogan je najavio da će na samitu NATO-a u Vilnjusu sa partnerima da razgovara o problemima oko ulaska Švedske u Alijansu

"Turska još uvek ne može da odobri ulazak Švedske u NATO zbog njene podrške teroristima", reko je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u Istanbulu, prenosi TASS.

"Podržali smo politiku otvorenih vrata NATO-a. Odobrili smo članstvo Finske. Ali ne možemo da odobrimo pristupanje onima koji podržavaju teroriste. Očekujemo da Švedska ispuni svoje obaveze", rekao je on.

Erdogan je najavio da će na samitu NATO-a u Vilnjusu sa partnerima da razgovara o problemima oko ulaska Švedske u Alijansu.

"Oni koji nas savetuju moraju prvo iskreno da odgovore kako Turska može da veruje zemlji po čijim ulicama šetaju teroristi? Kako država koja se ne distancira od terorističkih organizacija može da doprinese NATO-u? Očekujemo da će obećanja data našoj zemlji u Madridu biće ispunjena. Na sva ova pitanja ćemo ponovo skrenuti pažnju našim partnerima iz Alijanse na samitu u Vilnjusu u utorak. Šta god da je najbolje rešenje za našu zemlju, narod i bezbednost, uradićemo to", obećao je turski predsednik u toku govora u Istanbulu.

Ankara oštro kritikuje Stokholm zbog tekućih akcija u Švedskoj pristalica Radničke partije Kurdistana, koja je zabranjena u Turskoj, kao i zbog akcija sa spaljivanjem Kurana. 

Finska i Švedska su nakon početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini aplicirale za pridruživanje Alijansi. Na samitu u Madridu krajem juna prošle godine sve NATO zemlje su se saglasile sa pristupanjem Švedske i Finske. Tada je počeo proces ratifikacije prijava na nivou nacionalnih parlamenata zemalja članica.

Finska je prva krenula ovim putem i zvanično je 4. aprila ove godine postala 31. članica NATO-a.

Ankara je prvobitno blokirala proces prijave, ali su 29. juna Turska, Švedska i Finska potpisale bezbednosni memorandum, koji, prema rečima generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, uzima u obzir sve probleme na koje ukazuje turska strana u vezi sa borbom protiv terorizma i ukidanjem ograničenja na snabdevanje oružjem.

Švedska još uvek nije dobila mađarsko i tursko odobrenje. 

Ranije je ruska ambasada u Švedskoj objavila na svom sajtu članak u kojem se navodi da će se nakon ulaska Švedske i Finske u NATO ukupna dužina rusko-NATO granica skoro udvostručiti, što neće poboljšati bezbednost Evrope – nove članice neprijateljskog bloka postaće legitimna meta za uzvratne mere Rusije.