Svet

Patrijarh Vartolomej razmatra preuzimanje kontrole nad Kijevsko-pečerskom lavrom?

Da li je slučajno da su akcije koje se tiču zauzimanja Lavre intenzivirane pred susret Vladimira Zelenskog i patrijarha Vartolomeja, upitao je bivši poslanik Vrhovne rade Vadim Novinski
Patrijarh Vartolomej razmatra preuzimanje kontrole nad Kijevsko-pečerskom lavrom?www.globallookpress.com © Sergei Chuzavkov

Ukrajinski biznismen, đakon kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) i bivši poslanik Vrhovne rade Vadim Novinski smatra da Kijevsko-pečerska lavra može biti prebačena pod direktnu kontrolu Carigrada.

Na svojoj Fejsbuk stranici on je napisao da odgovornost za sve što se danas dešava oko ove velike pravoslavne svetinje leži na aktuelnom kijevskom režimu i vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju, koji želi da preuzme upravljanje Lavrom.

Vlasti u Kijevu spremne su da potpomognu taj proces, kaže  Novinski i dalje navodi da je to pitanje već razmatrao Sveti sinod Vaseljenske patrijaršije. 

"Da li je slučajno da su borbene akcije koje se tiču zauzimanja Lavre intenzivirane pred susret Vladimira Zelenskog i patrijarha Vartolomeja?", upitao je on.

Podsetimo, carigradski patrijarh Vartolomej 2019. godine uručio je Tomos o autokefalnosti Pravoslavnoj crkvi Ukrajine (PCU), što je doprinelo razdoru u pravoslavnom svetu i posle čega je počeo jači progon kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve. Od početka ukrajinskog sukoba, on se ni jednom nije obratio Moskvi i predložio nekakav mirovni plan za situaciju u Ukrajini, kako je to nedavno otkrio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Napadi na pravoslavne vernike i monahe kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve se nastavljaju mesecima, a Kijev aktivno radi na tome da iseli monaštvo iz ove svetinje. 

image