Svet

Bela kuća šalje kasetnu municiju Ukrajini; Bajden: Teška odluka, ali ponestaje im oružja

SAD će povećati proizvodnju artiljerijskih granata za potrebe Kijeva sa ciljem "da ne ostavljaju Ukrajinu nenaoružanu"
Bela kuća šalje kasetnu municiju Ukrajini; Bajden: Teška odluka, ali ponestaje im oružja© Tanjug/AP Photo/Mohammed Zaatari

Sjedinjene Američke Države poslaće kasetnu municiju u Ukrajinu, saopštila je administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena, a prenose "RIA Novosti".

Kako se navodi, SAD će povećati proizvodnju artiljerijskih granata za potrebe Kijeva sa ciljem "da ne ostavljaju Ukrajinu nenaoružanu".

O slanju kasetne municije Kijevu, SAD se konsultovala sa saveznicima i oni su tu odluku odobrili, rečeno je u Beloj kući, a prenosi ruska agencija. 

Bajden: Teška odluka

Američki predsednik Džo Bajden rekao je danas da je odluka da se Ukrajini prvi put obezbedi kasetna municija bila "teška", ali da je takvu odluku doneo jer je Kijevu potrebna municija u kontraofanzivi protiv Rusije.

"Bila je to veoma teška odluka sa moje strane. Razgovarao sam o tome sa našim saveznicima, razgovarao sam o tome sa našim prijateljima na Kapitol hilu", rekao je Bajden za Si-En-En i dodao da "Ukrajincima ponestaje municije".

Bajden je rekao da se kasetna municija šalje kao "prelazni period" dok SAD ne budu u stanju da proizvedu više artiljerije kalibra 155 mm za američke haubice koje omogućile Ukrajini da povrati teritoriju tokom prošle godine.

"Ovo je rat u vezi sa municijom. I ponestaje im te municije, a mi je imamo malo. I tako sam na kraju prihvatio preporuku Ministarstva odbrane da, ne trajno, dozvolim ovaj prelazni period, dok dobijemo više 155-milimetarskog oružja, ovih granata, za Ukrajince", rekao je Bajden.

Dodao je da je, iako SAD nisu potpisnice Konvencije o kasetnoj municiji, bilo potrebno određeno vreme da ga ubede da odobri slanje tog oružja Ukrajini.

Salivan: Ukrajinska kontraofanziva teško napreduje

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Salivan, obraćajući se novinarima u Beloj kući, optužio je Rusiju da od početka sukoba koristi kasetnu municiju u Ukrajini što je "potpuno neprihvatljivo iz mnogo razloga", preneo je "Gardijan".

"Postoji ogromna razlika između vrste kasetne municije koju koristi Rusija i one vrste koju će SAD isporučiti Ukrajini", rekao je Salivan.

On je dodao da je predsednik Bajden odobrio slanje kasetne municije Ukrajini posle jednoglasne preporuke svog nacionalnog bezbednosnog tima. Dodao je i da je to bila teška odluka i da je predsednik SAD konačno doneo "u dogovoru sa saveznicima i partnerima i razgovorima sa članovima Kongresa".

Na konferenciji za medije, Salivan je rekao i da ukrajinska kontraofanziva teško napreduje, da nailazi na značajan otpor ruskih snaga, da je utrošeno mnogo ljudstva i municije, ali da Kijev ne odustaje. Dodao je i da Ukrajina neće postati članica NATO-a posle samita u Vilnjusu.

Takođe, Salivan je demantovao da SAD i Rusija vode tajne pregovore o postizanju mira u Ukrajini, što je prethodno demantovalo i rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Pentagon je, takođe, potvrdio slanje kasetne municije Ukrajini, a na brifingu za novinare zamenik šefa Pentagona za politička pitanja Kolin Kol rekao je da će SAD poslati Kijevu novi paket vojne pomoći vredan oko 800 miliona dolara.

On će, između ostalog, uključivati artiljerijsku municiju, konvencionalnu municiju dvostruke namene, dodatnu municiju za PVO sistem "patriot", dodatna oklopna vozila "strajker".  

Izjavio je da SAD šalju kasetnu municiju Kijevu jer ukrajinska kontraofanziva "ide sporije nego što se očekivalo".

"Želimo da budemo sigurni da Ukrajinci imaju dovoljno artiljerije da ih održe u borbi u kontekstu trenutne kontraofanzive i zato što stvari idu malo sporije nego što su se neki nadali. Prerano je suditi kako ide ukrajinska kontraofanziva jer smo na početku sredine", rekao je Kol i dodao da većina ukrajinske borbene moći "nije dovedena u funkciju".

Pravi test će biti kada ukrajinske snage identifikuju slabe tačke i naprave proboj, dodao je on.

Na konferenciji za medije u Pentagonu rečeno je i da su SAD obavezale Kijev da evidentira svaki slučaj upotrebe kasetne municije, kao i da ona neće biti korišćena u područjima sa civilnim stanovništvom, prenose "RIA Novosti".

Kal je novinarima objasnio da je odluka o slanju kasetne municije doneta jer "ukrajinska kontraofanziva ide malo sporije nego što su neki očekivali", kao i da žele da obezbede da Ukrajina ima dovoljno municije za nastavak borbi. 

Kasetna municija je zabranjena u više od 100 zemalja jer kada se aktivira, ispušta mnogo malih bombi na širokom području, a neeksplodirani delovi predstavljaju ozbiljan rizik za civile godinama nakon završetka sukoba.

U saopštenju od četvrtka, "Hjuman rajt voč" je upozorio SAD da ne odobravaju isporuku, rekavši da bi kasetna municija neizbežno izazvala dugoročnu patnju civila.

NATO je ovu vrstu municije koristio i tokom agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine, a najdrastičniji primer njene upotrebe je napad na Niš u maju te godine kada su ove bombe rasejane nad Šumatovačkom ulicom, autobuskom stanicom i Tvrđavskom pijacom. Tada je ubijeno 16 civila, a 18 je ranjeno.

Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja, izjavio da će ako Vašington isporuči takvo naoružanje Kijevu biti još jedan korak ka eskalaciji sukoba.

Moskva je prošlog proleća poslala notu zemljama NATO-a zbog prebacivanja naoružanja Ukrajini. Rusija je više puta napomenula da sve pošiljke koje sadrže oružje za Kijev postaju legitimna meta ruske vojske.

image