Svet

Erdogan: Ukrajina zaslužuje članstvo u NATO-u, Putin u avgustu u Ankari

Iskrena želja Ankare je da se obe strane vrate miru, uprkos njihovim razlikama, kazao je turski predsednik nakon razgovora s ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim
Erdogan: Ukrajina zaslužuje članstvo u NATO-u, Putin u avgustu u Ankari© Tanjug/AP Photo/Ali Unal

Ukrajina zaslužuje da postane članica NATO-a, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, nakon razgovora s ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim.

Naime, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski boravio je juče u Istanbulu gde se sastao sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom.

"Bez sumnje, Ukrajina zaslužuje članstvo u NATO-u", kazao je Erdogan na konferenciji za novinare u Istanbulu, nakon sastanka koji je se završio kasno u petak, a trajao više od 2,5 sata.

Prema njegovim rečima, neće biti gubitnika između strana u sukobu ako se postigne mir.

"Naša iskrena želja je da se obe strane vrate miru, uprkos njihovim razlikama", rekao je turski lider  i dodao da će Turska nastaviti svoje napore da prekine sukob u Ukrajini putem pregovora.

Zelenski je pozvao Erdogana na takozvani "globalni samit mira" koji priprema Ukrajina.

"Zahvalan sam Turskoj za podršku 'formuli mira', koju sam predstavio prošle godine. Aktivno radimo na realizaciji tačaka formule, pripremamo globalni samit mira. Veoma je važno da Turska bude među liderima i u tom poslu", kazao je Zelenski.

Turska se raduje produženju Sporazuma o žitu

Erdogan je istakao da se nada da će "Sporazum o žitu", kojim se reguliše izvoz ukrajinskog žita i đubriva preko Crnog mora, biti produžen nakon 17. jula, kada mu ističe rok.

Turski predsednik je izjavio da očekuje razgovor s ruskim liderom Vladimirom Putinom o tom sporazumu, kako preko telefona, tako i uživo.

"Nastavljamo napore u vezi sa žitnim koridorom. Mislimo o tome koliko možemo da produžimo sporazum posle 17 jula. Očekujemo da se on produžava najmanje jednom u tri meseca, a u celini da se mehanizam produži na dve godine. Očekujem da ću ovo pitanje razmotriti s poštovanim gospodinom Putinom kako telefonskom diplomatijom, tako i lično. To je jedno od naših glavnih pitanja", istakao je Erdogan.

On je naveo da očekuje posetu ruskog predsednik Turskoj u avgustu.

"Narednog meseca će gospodin Putin posetiti Tursku, ponovo ćemo moći da razgovaramo o razmeni ratnih zarobljenika oči u oči", rekao je Erdogan i dodao da Ankara o toj temi pregovara i s Moskvom, i s Kijevom.

image