Mask uvodi mesečnu pretplatu za najvrednije korisnike Tvitera

Korisnici Tvitera koji uz svoje ime žele i plavu kvačicu koja ih označava kao najvrednije i najproduktivnije tviteraše, sada će morati da plaćaju tu povlasticu 8 dolara mesečno

Novi vlasnik Tvitera Ilon Mask najavio je da će uskoro početi da naplaćuje mesečnu pretplatu od 8 dolara za "Tviter blu", sistem koji najangažovanijim korisnicima mreže daje pristup premijum karateristikama.

Trenutno, korisnici Tviter blua plaćaju mesečno 4,99 dolara kako bi imali pristup pogodnostima kao što su "dugme za uređivanje", bukmarkeri, specijalno uređen režim rada, prioriteti u odgovorima, pretraga i podsetnici, kao i manje reklama i mogućnost za postovanje video i audio snimaka.

Mask je danas rekao da će uz pretplatu od 8 dolara i neverifikovani korisnici moći da dobiju plavu kvačicu uz svoje ime. Prema prvim planovima, verifikacija je trebalo da se naplaćuje 20 dolara mesečno.

Multimilijarder se ranije danas sukobio sa bestseler piscom Stivenom Kingom zbog pretplate od 20 dolara i u prepisci nagovestio da bi ona ipak mogla da padne na 8, što je kasnije i potvrdio.

Eksperti nisu baš uvereni u ispravnost naplaćivanja pretplate. Novinar "Vašington posta" ocenio je da Tviter rizikuje da bude preplaljen korisnicima koji će plaćati 8 dolara mesečno i predstavljati se kao poznate ličnosti, političari, novinari i druge istaknute figure i tako će širiti laži i dezinformacije bez provere istinitosti njihovih podataka.