Svet

Bajden preti Siju zbog Putina: Savetovao ga da bude oprezan, jer Kina zavisi od zapadnih investicija

Bajden je tada rekao da je od početka rata u Ukrajini 600 američkih korporacija otišlo iz Rusije, a da kineska ekonomija trenutno još više nego ruska privreda zavisi od Zapada
Bajden preti Siju zbog Putina: Savetovao ga da bude oprezan, jer Kina zavisi od zapadnih investicijaGetty © The Kremlin Moscow

Američki predsednik Džozef Bajden savetovao je kineskog predsednika Si Đinpinga, nakon njegovog sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, da bude oprezan s obzirom na to da Kina zavisi od zapadnih investicija, objavio je danas Rojters.

Bajden je tada rekao da je od početka rata u Ukrajini 600 američkih korporacija otišlo iz Rusije, a da kineska ekonomija trenutno još više nego ruska privreda zavisi od Zapada.

Predsednik Kine boravio je u poseti Moskvi od 20. do 22. marta na Putinov poziv. Lideri dve zemlje razgovarali su o pitanjima daljeg razvoja bilateralne saradnje.

Poseta kineskog lidera Rusiji bila je njegova prva poseta inostranstvu nakon što je ponovo izabran za predsednika države u trećem mandatu. Tokom posete potpisana je zajednička izjava o razvoju rusko-kineske ekonomske saradnje do 2030. godine.

image