Bajden preti Siju zbog Putina: Savetovao ga da bude oprezan, jer Kina zavisi od zapadnih investicija

Bajden je tada rekao da je od početka rata u Ukrajini 600 američkih korporacija otišlo iz Rusije, a da kineska ekonomija trenutno još više nego ruska privreda zavisi od Zapada

Američki predsednik Džozef Bajden savetovao je kineskog predsednika Si Đinpinga, nakon njegovog sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, da bude oprezan s obzirom na to da Kina zavisi od zapadnih investicija, objavio je danas Rojters.

Bajden je tada rekao da je od početka rata u Ukrajini 600 američkih korporacija otišlo iz Rusije, a da kineska ekonomija trenutno još više nego ruska privreda zavisi od Zapada.

Predsednik Kine boravio je u poseti Moskvi od 20. do 22. marta na Putinov poziv. Lideri dve zemlje razgovarali su o pitanjima daljeg razvoja bilateralne saradnje.

Poseta kineskog lidera Rusiji bila je njegova prva poseta inostranstvu nakon što je ponovo izabran za predsednika države u trećem mandatu. Tokom posete potpisana je zajednička izjava o razvoju rusko-kineske ekonomske saradnje do 2030. godine.