Svet

Zelenski otišao kod Vartolomeja: U Istanbulu održan moleban za Ukrajinu

Molitvi su prisustvovali i šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak i ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba
Zelenski otišao kod Vartolomeja: U Istanbulu održan moleban za Ukrajinu© Tanjug/AP Photo/Francisco Seco

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski se, tokom posete Istanbulu, molio sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejom.

"Spomen-moleban za žrtve rata u Ukrajini u katedrali Svetog Đorđa u Fanaru u Istanbulu. Zahvaljujem vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju za duhovnu podršku Ukrajini i Ukrajincima, za molitve za mir za celu našu zemlju i narod", napisao je Zelenski na Telegramu.

Pored Zelenskog, molitvi su prisustvovali i šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak, ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba i drugi članovi ukrajinske delegacije u Istanbulu.

Podsetimo, carigradski patrijarh Vartolomej 2019. godine uručio je Tomos o autokefalnosti Pravoslavnoj crkvi Ukrajine (PCU), što je doprinelo razdoru u pravoslavnom svetu i posle čega je počeo jači progon kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve.

Od početka ukrajinskog sukoba, on se ni jednom nije obratio Moskvi i predložio nekakav mirovni plan za situaciju u Ukrajini, kako je to nedavno otkrio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Napadi na pravoslavne vernike i monahe kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve se nastavljaju mesecima, a Kijev aktivno radi na tome da iseli monaštvo iz ove svetinje.

Ukrajinski biznismen, đakon kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) i bivši poslanik Vrhovne rade Vadim Novinski smatra da Kijevsko-pečerska lavra može biti prebačena pod direktnu kontrolu Carigrada.

"Da li je slučajno da su borbene akcije koje se tiču zauzimanja Lavre intenzivirane pred susret Vladimira Zelenskog i patrijarha Vartolomeja?", upitao je on.

image