Svet

Tajna kineska policija "rovari" po Britaniji?

Britanske vlasti istražuju postojanje tajnih kineskih "policijskih stanica"
Tajna kineska policija "rovari" po Britaniji?© Daniel Robert/Unsplash

Britanska vlada radiće na prevenciji "transnacionalne represije" dok policija istražuje navode o postojanju tajnih kineskih "policijskih stanica" u zemlji.

Kineska vlada navodno je otvorila neprijavljene "policijske stanice" na tri mesta u Ujedinjenom Kraljevstvu - dve u Londonu i jednu u Glazgovu kako bi maltretirala političke disidente. Peking je navodno slične centre otvorio i u drugim evroopskim zemljama uključujući Irsku i Holandiju, piše "Politiko".

Ministar bezbednosti Tom Tudendat rekao je danas u Donjem domu parlamenta da takve aktivnosti moraju da budu "zaustavljene" i da je "neprihvatljivo" da bilo koja strana vlada "operiše" po britanskom tlu.

"Izveštaji o neprijavljenim policijskim stanicama u Ujedinjenom Kraljevstvu su izuzetno zabrinjaajući i ozbiljno će biti razmotreni. Bilo koja strana zemlja koja radi u Ujedinjenom Kraljestvu moraće da poštuje britanske zakone. Neće biti tolerisan nijedan pokušaj ilegalne repatrijacije", rekao je on.

Kineski zvaničnici nisu demantovali postojanje takvih centara ali tvrde da su to isključivo birokratske službe za kineske držaljane i da ne podrazumevaju nikakve policijske operacije.

Jedna od dve navodne policijske stanice u Londonu je registrovana kao agencija za nekretnine, dok je stanica u Glazgovu kineski restoran.

Španska grupa za zaštitu ljudskih prava "Sejfgard defenders" tvrdi da kineska policija vodi "prekomorske policijske stanice" u "desetinama zemalja" širom sveta još od 2018. godine.

image