Netanjahu se vraća? Izlazne ankete pokazuju da njegov desničarski blok vodi na izborima u Izraelu

Bivši izraelski premijer mogao bi da se vrati na vlast

Bivši izraelski premijer Benjamin Netanjahu vraća se na velika vrata u politiku budući da izlazne ankete pokazuju da njegov desničarski blok ima tesnu većinu na izborima održanim ovog utorka.

Netanjahuu, premijeru sa najdužim stažom, sudi se zbog optužbi za korupciju koje on negira. Njegov blok će, pokazuju ankete izraelske televizije, osvojiti 61 ili 62 mesta od 120 koliko ih ima u izraelskom parlamentu, Knesetu.

Ankete mogu da se razlikuju od konačnih izbornih rezultata koji se očekuju tek kasnije ove sedmice, ali ovi prvi podaci pokazuju da desnica jača u Izraelu.

Peti izbori za manje od četiri godine nisu negativno uticali na izlaznost koja je bila na najvišem nivou još od 1999.

Ovogodišnju kampanju obeležio je desničar Itamar Ben-Gvir i njegov ultranacionalistički blok "Religiozni cionizam", koji bi sada mogao da bude treća po veličini stranka u parlamentu sa 15 mesta, piše Rojters.

Bezbednost na ulicama i skok cena bili su na vrhu liste prioriteta birača u kampanji koju su pokrenuli prebezi iz vladajuće koalicije desničarskih, liberalnih i arapskih stranaka premijera Jaira Lapida koja je, kako navodi anketa "Kanala 12", osvojila 55 mandata.

Izraelski politički sistem u blokadi je praktično od podizanja optužbi protiv Netanjahua 2019.

Netanjahu (73) sada računa na podršku Ben-Gvira i njegovog kolege, krajnje desničarskog lidera Bezalela Smotriča. Mogućnost da se Ben-Gvir, bivši član Kača, grupe na izraelskim i američkim listama terorista, pridruži koaliciji rizikuje da alarmira saveznike, uključujući Vašington, ukazuje Rojters.

Lapid je vodio je kampanju usmerenu na osnaživanje izraelske ekonomije i unapređenje diplomatskih veza sa susedima i zemljama poput Libana i Turske, ali to nije bilo dovoljno da zaustavi desnicu.