Bajden večeras stiže u Evropu

Američki predsednik turneju počinje u Londonu, a završava je u Helsinkiju

Američki predsednik Džozef Bajden danas će doputovati u Evropu, a ključna tema njegove kratke turneje biće, prema pisanju "Gardijana", odobrenje za slanje kasetne municije Kijevu, kao i članstvo Ukrajine u NATO-u.

Britanski list najavljuje da će američki lider uveče stići u London, uoči sastanaka sa premijerom Rišijem Sunakom i kraljem Čarlsom, nakon čega će se uputiti na NATO samit u Vilnjusu, pa zatim i u Helsinki da Finskoj poželi dobrodošlicu u NATO.

"Verovatno će se američki predsednik suočiti sa pitanjima zašto je odobrio isporuku kasetne municije Ukrajini, jer je reč o oružju koje je više od dve trećine članica NATO-a zabranilo zbog nanošenja neselektivnih civilnih žrtava, i zbog toga što neeksplodirana municija potencijalno izaziva smrtne slučajeve i decenijama kasnije", navodi "Gardijan" šta Bajdena očekuje na dvodnevnim sastancima u glavnnom gradu Litvanije.

Bela kuća Bajdenovu posetu Helsinkiju najavljuje kao "samit američko-nordijskih lidera", a kako se navodi, namera mu je da pokaže kako je njegova administracija držala liniju protiv Moskve i proširila zapadnu odbranu.

Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven rekao je da će Bajdenovo putovanje "pokazati predsednikovo vođstvo na svetskoj sceni".