Svet

Uoči NATO samita: Vilnjus poput tvrđave, osam "patriota" cilja ka Kalinjingradu

Samit će se održati na 151 kilometar od Rusije pa su se NATO saveznici "organizovali da što bolje zaštite litvansko nebo", očigledno zaboravljajući da su mnogi od zapadnih lidera dolazili u Kijev u poslednjih godinu i po dana i nije im nedostajala ni dlaka sa glave
Uoči NATO samita: Vilnjus poput tvrđave, osam "patriota" cilja ka Kalinjingradu© Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis

Oko 1.000 vojnika  i napredni sistemi vazdušne odbrane obezbeđuju Vilnjus koji je, ovih dana zbog održavanja NATO samita, praktično pretvoren u tvrđavu ne bi li se obezbedili važni gosti - američki predsednik Džozef Bajden i drugi lideri Alijanse.

Šefovi Severnoatlantskog saveza sastaju se sledeće nedelje na samo 32 km od litvanske granične ograde sa ruskim saveznikom Belorusijom i 151 km od same Rusije.

"Bilo bi više nego neodgovorno da naše nebo bude nezaštićeno pošto Bajden i lideri 40 zemalja stižu", rekao je predsednik Litvanije Gitanas Nauseda, a preneo Rojters.

Litvanski predsednik kao da je zaboravio da su mnogi lideri zemalja NATO dolazili u Kijev i da im se ništa nije desilo iako su dolazili, tako reći, Rusima na nišan.

Ipak, u strahu su velike oči tako da su se, kako navodi Rojters, saveznici udružili da obezbede samit.

Nemačka je rasporedila 12 raketnih bacača "patriot", koji se koriste za presretanje balističkih i krstarećih raketa ili ratnih aviona, Španija je donela sistem protivvazdušne odbrane NASAMS, Francuska šalje samohodne haubice Cezar, Francuska, Finska i Danska baziraju vojne avione u Litvaniji, a Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska isporučuju opremu protiv bespilotnih letelica.

Poljska i Nemačka su poslale snage za specijalne operacije pojačane helikopterima. Drugi šalju opremu za borbu protiv potencijalnih hemijskih, bioloških, radioloških pa čak i nuklearnih napada.

Za Nausedu, napori saveznika da osiguraju vazdušnu bezbednost tokom okupljanja lidera znači da NATO treba hitno da uspostavi stalnu protivvazdušnu odbranu u baltičkim državama.

"Razmišljamo o tome šta će biti nakon završetka samita i radićemo sa saveznicima na stvaranju snaga za trajnu vazdušnu zaštitu", rekao je on novinarima.

Na aerodromu u Viljnusu, viđeno je i osam nemačkih raketnih bacača "patriot" kako stoje sa cevima usmerenim u pravcu ruskog Kalinjingrada. Još dva uperena su na Belorusiju. Svi lanseri su u funkciji od petka ujutru.

"Znate gde se geografski nalazite i prilično dobro znate i odakle pretnja dolazi. Litvanija je tražila od nas zaštitu samita, a takođe je NATO tražio pomoć od Nemačke. Ovo je naš odgovor", rekao je potpukovnik Štefen Lib, komandant bataljona "patriota".

Litvanija je za letnji period utrostručila graničnu stražu na beloruskoj i ruskoj granici, uz oficire iz Letonije i Poljske. Dve zemlje su takođe poslale policiju da pomogne u patroliranju Vilnjusom.

"Spremamo se za razne provokacije. Situacija je zaista veoma napeta. Tako da je zaštita granice već bila na veoma, veoma visokom nivou i pre samita", rekao je šef granične straže Rustamas Liubajevas.

Za samit su ponovo uvedene i granične kontrole između Litvanije, Poljske i Letonije.

image