Kuleba optimističan: Nakon samita u Vilnjusu, put Ukrajine u NATO biće kraći

Već je dogovoreno nekoliko važnih odluka za Ukrajinu i NATO, kaže ukrajinski ministar spoljnih poslova

Nekoliko važnih odluka na liniji Ukrajina-NATO već je dogovoreno, dok će put zemlje ka Alijansi posle predstojećeg samita "postati kraći", izjavio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba, prenose "RIA Novosti".

"Već je dogovoreno nekoliko važnih odluka za Ukrajinu i NATO. Nakon samita, naš put ka Alijansi će definitivno postati kraći. A to je veoma važan rezultat, za koji nam je, kao i u mnogim drugim slučajevima, rečeno da se to neće dogoditi, a mi, zajedno sa najbližim partnerima, to smo uradili", kazao je Kuleba.

Međutim, prema rečima Kulebe, ono što nedostaje jeste rešenje koje će ovaj put učiniti još bržim, a to je jasnoća o pozivanju Ukrajine da se pridruži Alijansi. 

"Sada je jedinstven trenutak da se to razjasni. Rad se nastavlja i nastaviće se bez prekida tokom vikenda, do poslednjeg minuta usvajanja deklaracije samita NATO u Viljnusu", precizirao je.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ranije je priznao da Ukrajina neće postati članica NATO-a do kraja sukoba, rekavši da bi danas želeo podršku partnera u vidu poziva u Alijansu.

Krajem septembra prošle godine, Zelenski je saopštio da se Ukrajina ubrzano prijavljuje za ulazak u NATO. 

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven nazvao je takav postupak neblagovremenim, a generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ponovio je stav bloka o "politici otvorenih vrata", ali je naglasio da će Alijansa koncentrisati napore na vojnu pomoć Kijevu. 

Prema rečima ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitrija Kulebe, Ukrajina neće biti zadovoljna nijednom drugom odlukom samita NATO u Viljnusu, osim pozivom da se pridruži Alijansi.