Nikad izvini: Zelenski odao poštu žrtvama Volinjskog masakra, ali još slavi Banderu

Ukrajina se još nije izvinila zbog genocida počinjenog u Voliniji i naciste slavi kao heroje, ali, izgleda da Poljaci kratko pamte pa su to zaboravili

Zelenski izgleda i dalje nema vremena da se u ime Ukrajinaca izvini za masakr koji su ukrajinski nacionalisti počinili u Voliniji ubivši oko 150.000 Poljaka tokom Drugog svetskog rata. Najviše što ukrajinski lider može da učini – u pauzama između obijanja pragova saveznika koje moli za oružje, kukanja za ulaznicom u NATO i slavljenja nacista u Kijevu- jeste da sa svojim poljskim kolegom, izađe pred kamere i učestvuje u obeležavanju godišnjice sećanja na nevine žrtve.

Zbog zajedničkog neprijatelja (Rusije), Poljaci i Ukrajinci zaboravili su da su na razmirice, pa su tako televizijski snimci pokazali ukrajinskog lidera kako prisustvuje molitvi u crkvi u Lucku, na zapadu Ukrajine. Kao da prošlost više ne postoji, i kao da, pre svega nekoliko meseci poljsko ministarstvo spoljnih poslova nije od Zelenskog zahtevalo izvinjenje zbog genocida- koje nikad nije stiglo.

Portparol ministarstva Lukaš Jasina rekao je tada da bi Zelenski trebalo da prihvati odgovornost za zločine ukrajinskih nacista protiv Poljaka koji su živeli u Volinjskoj oblasti tadašnje Istočne Galicije, pošto se Varšava već izvinila za zločine koje je "naša država počinila nad Ukrajincima".

Jasina je još u to vreme uvideo da se čini da Ukrajina ne zna za takvu vrstu odgovornosti, a portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova primetila je da Zelenski "nema vremena da se izvini jer još nije završio sa Donbaskim masakrom".

I pred obeležavanje godišnjice genocida, iz Varšave su stigli slični zahtevi. Da Kijev mora da preduzme konkretne korake i preuzme odgovornost za masovna ubistva etničkih Poljaka, pre dva dana je poručio poljski državni sekretar u Ministarstvu inostranih poslova Poljske zadužen za evropsku politiku Šimon Šinkovski vel Šek,

Zelenski je odgovorio najkonkretnijim mogućim potezom - jer, što bi se zamajavao izvinjenjima, kada lepo može da prisustvuje godišnjici i usput od poljskog kolege, ako bude imao sreće, iskamči bar još neki oklopni transporter ili "mig"?

Onda se posle toga može vratiti u Kijev i ukrajinske naciste iz svoje vlasti umiriti tako što će neku ulicu krstiti po nacističkom kolaboracionisti Stepanu Banderi - jednom od vinovnika genocida u Voliniji. 

"Zajedno odajemo počast svim nevinim žrtvama Volinije! Sećanje nas spaja. Zajedno smo jači", pomirljivo je, međutim, napisao je Dudin kabinet na Tviteru, dok je istu izjavu retvitovao i Zelenski na ukrajinskom i na poljskom jeziku.

Zanimljivo je da je upravo Duda potpisao 2018. godine poljski zakon kojim je zabranjeno promovisanje ideologije povezane sa Stepanom Banderom, a da je vlast Zelenskog, bukvalno zasnovana na takvoj ideologiji.

Bandera je 2010.godine u Ukrajini zvanično proglašen nacionalnim herojem, a ukrajinski nacionalisti redovno obeležavaju njegov rođendan 1. januara marševima uz bakljade i masovnim demonstracijama. 

Jer, iako poljski parlament smatra da ubistva, koja su između 1943. i 1945. izvršile Ukrajinska ustanička armija i Organizacija ukrajinskih nacionalista pod vođstvom Bandere, nose elemente genocida, Ukrajina to ne prihvata.

Varšava, je do pre nekoliko meseci tvrdila, prema rečima njenog premijera Mateuša Moravjeckog, kako neće pokazati nikakvu popustljivost prema onima koji "ne žele" da priznaju "strašne zločine" koje su ukrajinski nacionalisti počinili nad Poljacima tokom Drugog svetskog rata. Kao i svaki dobar glumac, Zelenski ih je, izgleda, opet ubedio da poveruju u njegove dobre namere.

Na oživljavanje najstrašnije ideologije u Kijevu godinama već upozorava i Moskva koja je, između ostalog kako bi i denacifikovala Ukrajinu, pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

Poljaci koji su toliko stradali od nacista, tada su ipak odabrali da se priklone njihovim naslednicima, pa je Varšava, uprkos tragičnim istorijskim lekcijama koje su je Ukrajinci naučili, sada jedan od najlojalnijih saveznika vlasti Zelenskog.