Svet

Čas dolazi, čas ne dolazi: NATO ne može da se dogovori da li će Zelenski biti u Vilnjusu

Odluka Zelenskog da prisustvuje samitu može da zavisi i od toga da li je zadovoljan signalima saveznika o članstvu u Alijansi, objavio je "Skaj njuz"
Čas dolazi, čas ne dolazi: NATO ne može da se dogovori da li će Zelenski biti u VilnjusuGetty © Alexey Furman

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je nemoguće biti potpuno siguran da će predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski učestvovati na predstojećem samitu u Vilnjusu, objavio je "Skaj njuz".

Ranije je zamenik šefa kancelarije Zelenskog Igor Žovkva rekao u intervjuu za Rojters da ukrajinski predsednik neće ići na samit NATO-a u Vilnjus ako lideri zemalja alijanse "ne pokažu hrabrost" da pozovu Ukrajinu u svoje redove.

Prema Stoltenbergovim rečima, nemoguće je biti 100 odsto siguran da će Zelenski prisustvovati događaju u pozadini sukoba u Ukrajini. On je, međutim, napomenuo da se "raduje" susretu sa njim, dodajući da su već nekoliko puta razgovarali.

Odluka Zelenskog da prisustvuje samitu može da zavisi i od toga da li je zadovoljan signalima saveznika o članstvu u Alijansi, objavio je "Skaj njuz".

Zelenski još nije doneo konačnu odluku da li će ići na samit NATO-a u Vilnjusu, izjavila je danas potpredsednica ukrajinske vlade za evropske i evroatlantske integracije Olga Stefanišina.

Ona je za ukrajinske medije rekla da će konačna odluka Zelenskog o prisustvu samitu NATO-a biti doneta u zavisnosti od završnih dokumenata tog skupa na kojima se još radi, preneo je TASS.

Međutim, Stoltenberg je rekao da je apsolutno uveren da će tokom sastanka biti postignut sporazum prihvatljiv za Kijev o budućnosti Ukrajine u bloku.

Samit NATO-a biće održan 11-12. jula, okupiće lidere svih zemalja alijanse, uključujući predsednika SAD Džozefa Bajdena. Ranije je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven rekao da Ukrajina neće postati članica NATO-a na predstojećem samitu Alijanse u Vilnjusu.

image