Širom Libana osvanuli bilbordi sa slikom Putina: Čuvar i branilac religija (FOTO)

Ruski predsednik je rekao da se nepoštovanje Kurana u Rusiji smatra zločinom i da će se zemlja uvek pridržavati ovih zakonskih pravila

Bilbordi sa likom ruskog predsednika Vladimira Putina koji drži svetu knjigu Kuran, pojavili su se u libanskim gradovima, javlja dopisnik "RIA Novosti".

Putin je krajem juna posetio Džuma džamiju u Derbentu, koja se smatra jednom od najstarijih na svetu. Tamo mu je poklonjen Kuran, kada su nastale fotografije koje su objavljene na bilbordima.

Ruski predsednik je rekao da se nepoštovanje Kurana u Rusiji smatra zločinom i da će se zemlja uvek pridržavati ovih zakonskih pravila.

Bilbordi koji su se pojavili pre nekoliko dana u raznim libanskim gradovima prikazuju Putina kako drži Kuran na grudima. Objavljen je i natpis: "Čuvar i branilac religija".

Prema rečima organizatora akcije, šefa Kancelarije rusko-libanske saradnje "Roslivan" Mohameda Nasrutdina, ruski predsednik je pokazao celom svetu kako se treba odnositi prema religijama, posebno u trenutku kada se u Švedskoj palio Kuran.

"Zapadne zemlje pokušavaju da svet urone u tunel ljudskog i verskog rasizma i moralne korupcije. Čovek je spalio primerak časnog Kurana u Švedskoj uz odobrenje vladinih agencija, bili smo svedoci varvarske kampanje protiv muslimana u više zemalja", rekao je on.

Prema rečima Nasrutdina, Liban je zahvalan ruskom predsedniku na njegovom stavu o religijama, posebno o islamu.

"Osudio je ono što se desilo u Švedskoj. Ovo nije samo pozicija, već korak koji ima mnogo značenja. Posetio je džamiju na Kurban-bajram i uzeo Kuran, rekavši: 'Nepostojanje ove svete knjige u Rusija je zločin'", dodao je portparol.

Prvog dana Kurban-bajrama, 28. juna, održana je akcija u blizini glavne džamije u Stokholmu sa skrnavljenjem i spaljivanjem Kurana. To je izazvalo talas negodovanja u muslimanskom svetu, što su osudili Alžir, Avganistan, Egipat, Indonezija, Liban, Sirija, Turska, Uzbekistan i druge zemlje.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da nekažnjivost učesnika ovog incidenta može da dovede do nepredvidivih katastrofalnih posledica i pozvalo svetsku zajednicu da se odupre takvim nezakonitim radnjama.