Parlamentarni izbori u Izraelu: Netanjahu ima dovoljno da se vrati na vlast

Do sada je prebrojano više od tri miliona glasačkih listića

Bivši izraelski premijer Benjamin Netanjahu osvojio je dovoljno glasova na parlamentarnim izborima da bi mogao da se vrati na vlast.

Prema najnovijim preliminarnim rezultatima, blok predvođen Netanjahuom osvojio je 62 odsto glasova, prenosi Tajms of Izrael. Netanjahuu, premijeru sa najdužim stažom, sudi se zbog optužbi za korupciju koje on negira.

Centralna izborna komisija je saopštila da je do sada prebrojano više od tri miliona glasačkih listića (oko 70 odsto), a da na osnovu trenutnog preseka Netanjahuovom bloku pripada 69 poslaničkih mesta u parlamentu koji broji 120. Islamistička partija Raam po prvi je put premašila izborni cenzus od 3,86 odsto, pokazuju poslednji podaci.

Ispod cenzusa je ostala opoziciona stranka Balad sa 2,69 odsto glasova.

"Osvojili smo ogromno poverenje naroda Izraela. Blizu smo velike pobede", rekao je nasmejani Netanjahu pristalicama u izbornom štabu partije Likud, na čijem je čelu.

Aktuelni premijer Jair Lapid poručio je noćas da će sačekati konačne rezultate.

"Nemamo nameru da odustanemo. Nastavićemo da se borimo da Izrael bude jevrejska, demokratska, liberalna i progresivna država", rekao je Lapid u centralnom sedištu stranke, prenosi Rojters.

Izraelski politički sistem u blokadi je praktično od podizanja optužbi protiv Netanjahua 2019.

On sada računa na podršku Ben-Gvira i njegovog kolege, krajnje desničarskog lidera Bezalela Smotriča. Mogućnost da se Ben-Gvir, bivši član Kača, grupe na izraelskim i američkim listama terorista, pridruži koaliciji rizikuje da alarmira saveznike, uključujući Vašington, ukazuje Rojters.

Lapid je vodio kampanju usmerenu na osnaživanje izraelske ekonomije i unapređenje diplomatskih veza sa susedima i zemljama poput Libana i Turske, ali to nije bilo dovoljno da zaustavi desnicu.