Svet

Severna Koreja lansira, oglasile se sirene za vazdušni napad u Južnoj Koreji

Prvi put projektili su pali najbliže teritorijalnim vodama Južne Koreje od podele poluostrva
Severna Koreja lansira, oglasile se sirene za vazdušni napad u Južnoj Koreji© Tanjug/AP Photo/Ahn Young-joon

Sirene za vazdušni napad oglasile su se na južnokorejskom ostrvu Uleung nakon što je najmanje 10 severnokorejskih balistička raketa palo na manje od 60 kilometara od obale Južne Koreje, saopštili su zvaničnici te zemlje.

Projektili su pali izvan teritorijalnih voda Južne Koreje, ali južno od demarkacione linije, sporne međukorejske pomorske granice, prenosi Rojters.

"Južnokorejski ratni avioni ispalili su tri rakete vazduh-zemlja u more severno preko demarkacione linije kao odgovor na provokaciju", saopštilo je Ministarstvo odbrane Južne Koreje.

Sirene za vazdušni napad oglasile su se na južnokorejskom ostrvu Uleung i tamošnji stanovnici su evakuisani u podzemna skloništa.

"Ovakvo lansiranje je veoma neobično, ali i neprihvatljivo pošto je raketa pala najbliže teritorijalnim vodama Južne Koreje od podele poluostrva", rekao je načelnik Zajedničkog štaba južnokorejskih oružanih snaga Kang Šin Čul. 

Južnokorejski predsednik Jun Suk-jul nazvao je lansiranje "teritorijalnim kršenjem", a njegova zemlja je odgovorila nekoliko sati kasnije ispalivši tri projektila vazduh-zemlja u međunarodne vode na severnokorejskoj strani morske granice.

Južna Koreja je takođe zatvorila neke vazdušne rute istočno od poluostrva iz bezbednosnih razloga, saopštilo je ministarstvo saobraćaja.

Lansiranja su usledila dan nakon što je Pjongjang zapretio da će preduzeti "snažne mere" ako SAD ne obustave vojne vežbe sa partnerima, uključujući Južnu Koreju.

U Pjongjangu su upozorili i da će specijalna sredstva njihove vojske "bez odlaganja izvršiti svoju stratešku misiju" ako SAD i Južna Koreja krenu protiv Severne Koreje.

Lansiranja su usledila samo nekoliko sati nakon što je Pjongjang zatražio od SAD i Južne Koreje da zaustave vojne vežbe velikih razmera. SAD i Južna Koreja započele su u ponedeljak jednu od najvećih zajedničkih vojnih vazduhoplovnih vežbi, sa stotinama borbenih aviona koji će izvoditi lažne napade 24 sata dnevno veći deo nedelje.

Operacija pod nazivom "Vigilant Storm" trajaće do petka i uključiće oko 240 ratnih aviona koji će izvršiti oko 1.600 preleta, navele su američke vazduhoplovne snage u prošlonedeljnom saopštenju, preneo je Rojters.

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje optužilo je SAD da zajedno sa Juznom Korejom, pod plaštom vojnih vežbi, zapravo vežba za potencijalnu invaziju na Pjongjang i zapretilo "novim moćnim kontra merama".

Japan: Severna Koreja ispalila novi projektil

Novi projektil, najverovatnije balističku raketu, ispalila je danas Severna Koreja, saopštila je japanska vlada, preneo je Kjodo.

Severna Koreja ispalila je prethodno danas više od 100 artiljerijskih projektila sa svoje istočne obale u vojnu tampon zonu uspostavljenu sporazumom sa Seulom, saopštila je vojska Južne Koreje, a preneo je Rojters.

Sirene za vazdušni napad oglasile su se noćas na južnokorejskom ostrvu Uleung nakon što je najmanje 17 severnokorejskih balistička raketa palo na manje od 60 kilometara od obale Južne Koreje, saopštili su zvaničnici te zemlje.

Projektili su pali izvan teritorijalnih voda Južne Koreje, ali južno od demarkacione linije, sporne međukorejske pomorske granice, prenoskašnjenja u lancu komande.

image