Sunak: Podržavamo Ukrajinu, ali ne i upotrebu kasetne municije

Velika Britanija je jedna od zemalja koja je na osnovu međunarodne konvencije zabranila to oružje, zbog dokaza da dovodi do brojnih civilnih žrtava

Riši Sunak je ponovio da Velika Britanija ne podržava korišćenje kasetne municije nakon što su SAD objavile da će ih isporučiti Ukrajini, navodi Bi-Bi-Si.

Velika Britanija je jedna od zemalja koja je na osnovu međunarodne konvencije zabranila to oružje, zbog dokaza da ubija brojne civilne žrtve.

Sunak je istakao da britanska vlada nastavlja da podržava Kijev. 

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je u petak da je doneo "veoma tešku odluku" da isporuči kasetne bombe Ukrajini.

Španija i Kanada, dve od 123 države koje su zabranile to oružje, kao i brojne organizacije za zaštitu ljudskih prava, kritikovale su Bajdenovu odluku.

Kasetna municija podrazumeva raspršivanje velikog broja manjih bombi na širokom prostoru iz rakete, projektila ili artiljerijske granate.

Predviđeno je da detoniraju pri udaru, ali značajan deo njih ne eksplodira odmah, što se često dešava kada padnu na mokro ili meko tlo. To znači da mogu da eksplodiraju kasnije i ubiju ili povrede civile.

Amerika i Ukrajina nisu potpisnice Konvencije o kasetnoj municiji, koja zabranjuje upotrebu ili skladištenje iste zbog neselektivne štete koju može da nanese civilnom stanovništvu. 

Očajnički potez

Riši Sunak je pažljivo birao reči kada su ga pitali za komentar o tome da SAD šalju kasetnu municiju Ukrajini, ocenjuje Bi-Bi-Si.

On nije kritikovao odluku SAD, ali je istakao da konvencija obeshrabruje upotrebu bombi.

Velika Britanija je drugi najveći pružalac vojne pomoći Ukrajini - odmah iza Amerike.

Kako se sukob u Ukrajini razvija, tako se menjaju i odgovori saveznika Kijeva, pa su tako SAD i Velika Britanija krenule u različitim pravcima po pitanju kasetne municije. 

Ministarka odbrane Španije prenela je stav njene vlade da kasetne bombe ne bi trebalo da se koriste za "legitimnu odbranu Ukrajine".

Nemačka, koja je takođe potpisala Konvenciju, saopštila je da takvu municiju neće dati Ukrajini, ali da razume američku poziciju, dok su iz Kanade poručili da njihova vlada ne podržava upotrebu tog oružja.

Kritike su došle i od organizacije "Amnesti internešenel" koja je ponovila da kasetna municija predstavlja "ozbiljnu pretnju za život civila, čak i dugo posle okončanja sukoba".

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da Alijansa ne zauzima stav o kasetnoj municiji.

Tobijas Elvud, poslanik u britanskom parlamentu, pozvao je SAD da preispitaju svoju odluku, koju je ocenio kao "pogrešnu" i naveo da će ona oslabiti "dobru volju" međunarodne zajednice. 

Rusija je odluku SAD opisala kao "očajnički potez", zbog "neuspeha toliko hvaljene ukrajinske ofanzive".