Svet

Kako Britanija milijarde narodnog novca troši na bogaćenje vojnoindustrijskog sektora

"Kinetik", veliki privatni proizvođač oružja u Velikoj Britaniji, koji inače ima godišnji promet od 1,58 milijardi funti, samo 4,5 odsto svojih troškova izdvaja za istraživanje i razvoj
Kako Britanija milijarde narodnog novca troši na bogaćenje vojnoindustrijskog sektoraGetty © Photo by Dan Kitwood/Getty Images

Vlada Velike Britanije troši milijarde funti novca poreskih obveznika na "korporativno blagostanje" proizvođača oružja, koje njihovim akcionarima obezbeđuje ogromne zarade, tvrdi se u novom izveštaju koji je objavio "Obzerver".

Studija, koju je uradio tink-tenk "Komon velt", sugeriše da su dugoročni nalozi za kupovinu i direktne subvencije, koji su u pojedinim primerima finansirali više od 90 odsto budžeta privatnih odbrambenih firmi za istraživanje i razvoj, omogućavali vodećim kompanijama u vojnoj industriji da svojim akcionarima isplate milijarde funti.

Pritom, uprkos tome što država proizvođačima oružja "daje beneficije kakve nema nijedan drugi sektor", oni nisu uspeli da obave posao za koji ih je država platila, naglasili su autori izveštaja.

"Komon velt" je istakao slučaj novih oklopnih vozila "ajaks" koji se razvijaju za Ministarstvo odbrane Velike Britanije. Naime, najmanje 3,2 milijarde funti javnog novca uloženo je u projekat tokom protekle decenije, ali se američka firma "Dženeral dajnemiks" koju je angažovalo britansko Ministarstvo odbrane suočila se sa nizom neuspeha.

Iako je prvobitni cilj bio da "ajakas" bude u potpunosti operativan do 2017. godine, nakon što su se na testiranju prototipi toliko snažno tresli i nisu mogli da pucaju dok su se kretali, te su oštetili sluh vojnika koji su ih testirali i narušili zdravlje ostalog osoblja, rok je sada pomeren na 2029. godinu.

Uprkos tome, "Dženeral dajnemiks" je svojim akcionarima, od 2014. godine kada je dobio ugovor za "ajakse", platio 25,6 milijardi dolara. To je samo jedan od primera onoga što su istraživači "Komon velta" otkrili kao obrazac po kom investitori u takvim kompanijama imaju ogromne prihode zahvaljujući "visokim nivoima državne podrške koji su iznad bilo kog uporedivog proizvodnog sektora".

Izveštaj je otkrio da "BAE sistems" samo 14,35 odsto svojih troškova ulaže u istraživanje i razvoj, uprkos tome što je u 2022. godini imao prihod od 21,25 milijardi funti.

"Kinetik", drugi veliki privatni proizvođač oružja u Velikoj Britaniji, koji inače ima godišnji promet od 1,58 milijardi funti, na istraživanje i razvoj troši samo 4,5 odsto svojih rashoda.

Istraživači "Komon velta" su otkrili da tri velike investicione firme, "Blekrok", "Vangard" i "Stejt strit" poseduju kombinovano u proseku 16 odsto akcija u industriji oružja.

"Subvencije, potrošnja na nabavke i institucionalna podrška podstiču toksični brak britanske vojne industrije, njenih investitora i njenih primarnih izvoznih kupaca. Ponekad, uprkos stalnom prilivu gotovine poreskih obveznika, plaćena roba se uopšte ne isporučuje", rekao je za "Obzerver" Kem Rogali, vodeći istraživač na projektu.

Izveštaj je otkrio da je 47 odsto milijardi funti izvezenog oružja u 2022. otišlo članovima Saveta za saradnju u Zalivu – Bahreinu, Kuvajtu, Omanu, Kataru, Saudijskoj Arabiji i UAE.

"Kompanije za proizvodnju oružja su zvanično privatne kompanije, ali ih država podržava na način na koji ne podržava nijedan drugi sektor", objasnila je Ana Stavrijanakis, profesorka međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Saseksu i jedna od dvoje akademika koji su podržali izveštaj.

image