Svet

Nemački diplomata: Ukrajina trenutno ne može u NATO

Saveznici treba da obezbede Ukrajini sva neophodna vojna sredstva, jer će u suprotnom, prestati da postoji, kazao je šef Minhenske bezbednosne konferencije Kristof Hojzgen
Nemački diplomata: Ukrajina trenutno ne može u NATOwww.globallookpress.com © Thomas Trutschel/PHOTOTHEK

Prijem Ukrajine u NATO u sadašnjim uslovima je isključen, ali u budućnosti zemlja treba da bude primljena u Alijansu, izjavio je šef Minhenske bezbednosne konferencije Kristof Hojzgen.

"Ukrajina treba i postaće članica NATO-a kada to okolnosti dozvole, ali prijem te zemlje ne dolazi u obzir u trenutnoj fazi sukoba. To bi direktno uvuklo Alijansu u rat, jer, prema članu 5 Severnoatlantskog ugovora, NATO bi bio dužan da pruži pomoć", kazao je Hojzgen za "Rajniše post".

Prema njegovim rečima, sa predstojećeg samita NATO-a u Vilnjusu treba da se pošalje jasan signal da je "Ukrajina deo NATO porodice". Kako je naveo, potrebno je iskoristiti formirani Savet NATO-Ukrajina za razgovor o uslovima budućeg članstva zemlje u Alijansi.

Osim toga, Hojzgen je rekao da saveznici treba da obezbede Ukrajini sva neophodna vojna sredstva, jer će u suprotnom Ukrajina prestati da postoji.

"Članstvo Ukrajine u NATO-u je najbolje osiguranje za ogromna ulaganja koja će biti potrebna za obnovu razorene Ukrajine", naglasio je.

Samit NATO-a biće održan u Vilnjusu od 11. do 12. jula i okupiće lidere svih zemalja Alijanse, uključujući predsednika SAD Džozefa Bajdena. 

Ranije je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven rekao da Ukrajina neće postati članica NATO-a na predstojećem samitu Alijanse. Krajem septembra 2022. godine, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da će Ukrajina ubrzano podneti zahtev ulazak u NATO. 

Naime, Saliven je takav postupak nazvao "neblagovremenim". Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ponovio je stav bloka o "politici otvorenih vrata", ali je naglasio da će Alijansa koncentrisati napore na vojnu pomoć Kijevu.

Prema rečima ministra spoljnih poslova Ukrajine Dmitrija Kulebe, "Ukrajina neće biti zadovoljna nijednom drugom odlukom samita NATO-a u Vilnjusu, osim pozivom da se pridruži Alijansi".

image