NATO podeljen oko nastavka podrške Ukrajini

Napori da se očuva jednoglasnost oko pomoći Kijevu na duži rok komplikuje odnose unutar Severnoatlantske alijanse, tvrde eksperti

Nastavak pružanja podrške Ukrajini donosi dugoročne probleme za NATO, a glavna pitanja, kojima bi ovaj vojni blok trebalo da se bavi, biće skrajnuta sa predstojećeg samita, tvrde eksperti i bivši zvaničnici Alijanse za "Politiko".

Tekst koji je uoči predstojećeg samita NATO-a u Vilnjusu u Litvaniji, objavio "Politiko", postavlja neprijatna pitanja o rastućim troškovima pomoći Ukrajini i o nedostatku jedinstva među članicama. Osim toga, mnoge članice pokazuju sve veću nervozu zbog nastavka pomoći Ukrajini, posebno zbog pitanja "koliko dugo i po koju cenu Kijev još može da uživa podršku NATO-a."

U javnosti su, međutim, zvaničnici NATO i SAD uoči samita pojačali napore da demonstriraju jedinstvo.

"Predsednik SAD je jasno rekao da ćemo podržavati Ukrajinu koliko god to bude potrebno, obezbediti joj naoružanje i povećati njene sposobnosti", izjavio je u petak savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Saliven.

Solidarnost sa Kijevom, uoči izbora 2024. u SAD, može da posluži i unutrašnjim političkim ciljevima Vašingtona, odnosno jačanju pozicije predsednika Džo Bajdena i Demokratske partije, smatra ovaj list.

U isto vreme, rastuća politička neizvesnost u SAD tera Kijev da zahteva sve više od zapadnih saveznika, kako bi bio spreman u slučaju naglog prestanka zapadne pomoći, izjavila je za "Politiko" Hagar Čemali, bivši zvaničnik američke vlade tokom mandata Baraka Obame.

"Pošto se Donald Tramp ponovo kandidovao za predsednika, imajući u vidu sve glasniji hor republikanskih kandidata koji ovu pomoć dovode u pitanje ili su otvoreno protiv nje, očekujem da će predsednik Vladimir Zelenski još više insistirati na vojnoj podršci", rekao je Čemali.

Štaviše, napor da se snabdeva Ukrajina može da predstavlja pokušaj da se izbegne rešavanje dugoročnih problema unutar Alijanse fokusiranjem na kratkoročne ciljeve, izjavila je Rejčel Rico, saradnica Evropskog centra Atlantskog saveta.

"To je indikativno za širu klimu unutar Alijanse. Trenutno je prioritet da se, što je moguće duže, zadrži pažnja na Ukrajini", rekla je Ricova, koja sumnja da će Alijansa na samitu dati bilo kakav precizan vremenski rok za članstvo Ukrajine u NATO-u.

"Na ovom samitu NATO mora da predstavi jedinstven front. Alijansa je izabrala lakši pristup, koji daje odgovore na kratkoročna pitanja, dok se veća pitanja, koja zahtevaju konsenzus, zaobilaze", dodala je Ricova.

Izgleda da je NATO podeljen u pogledu davanja Ukrajini jasne mape puta za pridruživanje, zaključuje "Politiko", i da glavne države članice, uključujući SAD, oklevaju da to učine.

Nedavno je predsednik Bajden upozorio da bi u ovom trenutku poziv Kijevu da se pridruži Alijansi značio rizik od ulaska u rat sa Rusijom.