Svet

Lansirana Maskova raketa: Ponela američke vojne satelite u svemir

"Falkon hevi", najmoćnija operativna raketa na svetu, lansirana je iz Nasinog svemirskog centra sa tovarom koji je označen kao poverljiva vojna misija
Lansirana Maskova raketa: Ponela američke vojne satelite u svemirwww.globallookpress.com © © Paul Hennessy

Raketa kompanije "Spejsiks" Ilona Maska uspešno je lansirana iz Nasinog Kenedi svemirskog centra na Floridi, a u svemir je ponela američke vojne satelite. Celu misiju američka vojska označila je kao poverljivu.

Najmoćnija operativna raketa na svetu, kako je opisuje Si-En-En koji je izveštavao o njenom lansiranju,"Falkon hevi" četvrti put leti u svemir. Drugi put za potrebe američke vojske, budući da je jedan "soko" već nosio eksperimentalne satelite za potrebe Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država.

Prvi "Falkon" poleteo je 2018. i u svemir odneo ni manje ni više nego automobil, tesla rodster, koji i dalje kruži  oko Sunca, druga raketa sa ogromnim satelitom za TV i telefonske usluge za kompaniju Arabsat iz Saudijske Arabije lansirana je 2019.

Posle civilnih "isporuka" u svemir, dva "Falkona" počela su da nose tovare za američku vojsku, s tim što se o ovom poslednjem veoma malo zna. Osim što je jasno, prema prethodnim lansiranjima, da raketa može da ponese tovare značajne težine u svemir.

Pod šifrom USSF-44 nova misija "Spejsiksa" i američke vojske šturo je opisana u saopštenju za javnost koje citira Si-En-En. Komanda svemirskih sistema američke vojske navela je da će rasporediti više satelita u orbitu kao deo svog programa koji je usmeren na brzi razvoj svemirske tehnologije kako bi se lakše pratili objekti u svemiru, kao i druge aktivnosti.

Komanda svemirskih sistema nije dala dodatne informacije o ovoj misiji, navodi se u izveštaju u kojem se podseća da je američka vojska jedan od glavnih pokretača raketne industrije sa unosnim ugovorima sa privatnim kompanijama poput "Spejsiksa" ili "Junajted launč alijanse", zajedničke firme Boinga i Lokhed Martina.

Upotreba napredne tehnologije "Spejsiksa" u vojne svrhe došla je u fokus kada je počeo konflikt u Ukrajini. Njihovi komercijalni sateliti "Starlink", koji bi korisnicima trebalo da pruže udobnost pouzdane internet veze sa bilo kojeg mesta na planeti zahvaljujući hiljadama "Spejsiksovih" satelita koji se nalaze u Zemljinoj orbiti, postali su ključni oslonac u komunikaciji ukrajinske vojske.

Brojni zapadni mediji analizirali su efikasnost "Starlinka" u vojne svrhe, konačno i sama kompanija se u trenutku kada je najavila da su joj troškovi održavanja satelita u Ukrajini previsoki i da se povlači, obratila Pentagonu za pomoć.

Zamenik direktora Odeljenja za kontrolu naoružanja Ministarstva spoljnih poslova Konstantin Voroncov izjavio je nedavno da će Rusija napasti zapadne komercijalne satelite ako proceni da oni pomažu Ukrajini u ratu nazivajući ih "kvazicivilnom infrastrukturom". Nije imenovano o čijim se satelitima radi, ali "Starlink" je jedini ili bar najrasprostranjeniji zapadni komercijalni satelit u Ukrajini.

Prvi komitet Ujedinjenih nacija usvojio je u utorak nacrt ruske rezolucije o daljim praktičnim merama za sprečavanje trke u naoružanju u svemiru.

Rezolucija je dobila podršku 124 delegacije, 48 je bilo protiv, a devet suzdržanih, preneo je TASS. Rezolucija bi sada trebalo da bude detaljnije razmatrana na Generalnoj skupštini u decembru. U dokumentu se podvlači važnost preduzimanja hitnih mera kako bi se zauvek zabranila upotreba oružja u svemiru, upotreba sile ili pretnja silom, iz svemira na objekte na Zemlji ili sa Zemlje na objekte u svemiru.

image