Svet

Istraživanje u Francuskoj: Za nerede kriv neuspeh migracione politike

Značajan boj građana i dalje podržava organe reda (64 odsto), ali se to nije prelilo na vladu, koju podržava svega 27 procenata ispitanih
Istraživanje u Francuskoj: Za nerede kriv neuspeh migracione politike© TANJUG/AP Photo/Michel Euler

Velika većina Francuza, čak 84 odsto, osuđuje talas nasilja koji je usledio nakon smrti sedamnaestogodišnjeg Naela, pokazuju podaci najnovijeg istraživanja za "Figaro". 

Tinejdžera je ubio policajac tokom saobraćajne kontrole, a tokom višednevnih nemira koji su zahvatili zemlju, meta su bili zvaničnici, javne zgrade i prodavnice, dok je šteta procenjena na nekoliko stotina miliona evra.

Iako se čini da je trenutno došlo do zatišja, Francuzi se plaše novih napetosti: čak 89 posto ispitanika je zabrinuto za budućnost zemlje.

Za razliku od ostatka populacije, samo simpatizeri stranke Nepokorena Francuska - njih 60 odsto - kažu da razumeju to "urbano nasilje". Taj stav je, ocenjuje "Figaro", u skladu sa stavom lidera stranke Žan-Lik Melanšona i njegovih sledbenika, koji su, kako se navodi, dugo odbijali da pozovu na smirivanje situacije. 

List primećuje da iako značajan boj građana i dalje podržava organe reda (64 odsto), to se nije prelilo na vladu, koju podržava svega 27 posto ispitanih - kao što se ponekad dešava u kriznim vremenima.

Nasuprot tome, Francuzi očekuju oštrije mere od izvršne vlasti, naročito po pitanju imigracije, pa tako 59 odsto zahteva pooštravanje zakona koji je najavljen za jesen. Oni nedavne događaje doživljavaju kao posledicu neuspeha migracione politike, što nije sasvim neosnovano, ocenjuje list.

S druge strane, to je suprotno tvrdnji francuskog ministra unutrašnjih poslova Žerala Darmanena da je među uhapšenima bilo 90 odsto Francuza, te da su problem mladi prestupnici, a ne stranci. 

To, ipak, ne sprečava 71 odsto ispitanika da se ograde od ministra i da zahtevaju smanjenje migracija. Osim toga, oni podržavaju i predloge Nacionalnog okupljanja i drugih nacionalista, kao što su pooštravanje propisa o krivičnoj odgovornosti maloletnika (78 odsto) i novčanom kažnjavanju roditelja delinkvenata (77 posto).

image