Svet

Vašington Kijevu nudi bezbednosne garancije u "izraelskom stilu"

Kako je prethodno pisao "Njujork tajms", rešenje u "izraelskom stilu" ne bi podrazumevalo pružanje konkretnih garancija za članstvo Ukrajine u NATO-u, ali bi omogućilo kontinuiran dotok oružja u tu zemlju
Vašington Kijevu nudi bezbednosne garancije u "izraelskom stilu"www.globallookpress.com © Chris Kleponis - CNP/Consolidated News Photos

Bezbednosne garancije "u izraelskom stilu", koje bi Zapad mogao da ponuditi Ukrajini umesto punopravnog članstva u NATO, pružile bi Kijevu dugoročnu vojnu pomoć i drugu vrstu podrške, rekao je savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

Predsednik SAD Džozef Bajden je spomenuo rešenje u vidu bezbednosnih garancija "u izraelskom stilu" prethodne nedelje, istakavši da Ukrajina neće biti spremna za članstvo u NATO-u dok se ne završi sukob sa Rusijom. Međutim, Bajden je ujedno napomenuo da bi Zapad ipak mogao Ukrajini da omogući "kapacitet za odbranu".

Salivan je ovaj koncept opisao kao "multilateralni okvir" o kojem bi trebalo prvo razgovarati sa američkim saveznicima i partnerima.

Vašington će "dugoročno pregovarati o bilateralnim bezbednosnim obavezama sa Ukrajinom", a što znači da bi SAD bile "spremne da Kijevu pruže različite oblike vojne i obaveštajne pomoći, razmene informacija, sajber podršku i druge oblike materijalne podrške" kako bi mogla da se "odbrani i odvrati buduće agresije", rekao je on.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost je napomenuo da će Bajden verovatno razgovarati o ovom planu sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, kao i sa drugim zapadnim liderima, na predstojećem samitu NATO-a u Vilnjusu.

Sledeća faza će uključivati pregovore o detaljima, uključujući uslove i trajanje podrške u izraelskom stilu, rekao je on, dodavši da bi ovaj okvir takođe zahtevao "veoma blisku saradnju sa Kongresom, jer efikasno pružanje takve podrške zahteva resurse."

O tome da se razmatra o "izraelskom modelu" podrške je prvi put izvestio "Njujork tajms" sredinom juna. Ovaj list je tada primetio da taj plan ne bi Kijevu obezbedio kolektivne bezbednosne garancije NATO-a, ali bi omogućio neprekidan dotok zapadnog oružja.

U izveštaju američkog lista je takođe nagovešteno da bi, u ukrajinskom slučaju, to rešenje trajalo kraće od desetogodišnjeg sporazuma koji je potpisan sa Izraelom.

Podsetimo, prema memorandumu o razumevanju iz 2016. godine, SAD obezbeđuju Izraelu vojnu podršku u vrednosti od 3,3 milijarde dolara godišnje, kao i 500 miliona dolara za programe saradnje u oblasti protivraketne odbrane.

Ukrajinski zvaničnici su u toku poslednjih nedelja pokušali da prebace neuspeh dugo najavljivane ofanzive na svoje sponzore sa Zapada, ukazujući na kašnjenja pri isporuci oružja i istovremeno intenzivirajući svoje zahteve za pristup NATO-u.

Vojni blok koji predvode SAD oklevao je da Ukrajini pruži garancije za pristup Alijansi, a generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je rekao da bi značajnija diskusija o tome mogla da počne samo ako Kijev pobedi Rusiju na bojnom polju.

image