Svet

Evropljani ipak veruju Americi? EU odobrila sporazum o razmeni podataka sa SAD

Najviši sud EU prethodno je poništio dva sporazuma zbog sumnji da će američke obaveštajne agencije tajno pregledati podatke Evropljana
Evropljani ipak veruju Americi? EU odobrila sporazum o razmeni podataka sa SADGetty © Carl Court/Getty Images

Evropska unija je odobrila novi sporazum o protoku podataka sa Sjedinjenim Državama.

Evropska komisija usvojila je takozvanu odluku o adekvatnosti, kojom je SAD priznaju kao zemlja sa adekvatnom zaštitom ličnih podataka Evropljana koji se tamo šalju, prenosi "Politiko".

Dogovor poznat kao EU-SAD Okvir za privatnost podataka oživljava transatlantske razmene koje podržavaju digitalnu trgovinu vrednu milijarde dolara. Najviši sud EU prethodno je poništio dva sporazuma zbog sumnji da će američke obaveštajne agencije tajno pregledati podatke Evropljana. 

"Novi okvir za privatnost podataka EU-SAD će obezbediti siguran protok podataka za Evropljane i doneti pravnu sigurnost kompanijama sa obe strane Atlantika", rekla je predsednica Komisije Ursula fon der Lajen.

Vlada SAD je 3. jula saopštila da je ispunila zahteve iz sporazuma. Većina zemalja EU takođe je dala formalno odobrenje prošle nedelje, kada je 24 članice glasalo "za", a tri su bila uzdržana, prema zapisniku o glasanju.

image