Uzbunjivači: FBI odbacio presudu sudije protiv Bajdenove cenzure društvenih mreža

Bliske veze FBI i kompanija u čijem se vlasništvu nalaze društvene mreže izaziva kontroverze

Nekoliko uzbunjivača iz FBI rekli su Odboru za pravosuđe Predstavničkog doma američkog Kongresa da rukovodstvo te agencije nije preduzelo korake kako bi se ispoštovala privremena odluka okružnog sudije u Vašingtonu protiv administracije predsednika Bajdena, koja je zajedno sa velikim korporacijama pokušavala da ograniči slobodu govora, prenosi "Vašington tajms".

Kako su oni objasnili, FBI obično momentalno nakon odluke nekog saveznog suda obezbeđuje informacije i obuku svojim zaposlenima kako bi mogli da prilagode svoje delovanje novim propisima.

Takve informacije se obično šalju u cirkularnim mejlovima koje šalje centrala u Vašingtonu.

Ipak, kada je sudija Teri Douti doneo odluku o privremenom obustavljanju državne cenzure na društvenim mrežama, direktor FBI Kristofer Vrej i njegovi pomoćnici nikada nisu preduzeli korake kako bi ispoštovali tu odluku, reklo je nekoliko agenata zaposlenih u toj agenciji.

Neposredno nakon što je sud doneo tu presudu, američki Ministarstvo pravosuđa je objavilo da je preispituje i razmatra opcije. Dva dana kasnije, ono je od suda zahtevalo da odloži sprovođenje presude.

Uzbunjivači su se našli u centru pažnje nakon što je više zaposlenih u FBI izašlo sa tvrdnjama da ta agencija vodi politički motivisane istrage, kao i da je njeno rukovodstvo politički pristrasno.

"Ni direktor FBI Vrej ni njegov zamenik Pol Abate nisu poslali mejlove se pozabavili problemom sa agentima, službenicima radne grupe i analitičarima koji bi tokom svojih dužnosti mogli da imaju kontakt sa kompanijama društvenih mreža", rekli su oni.

Agenti tvrde da "odluka saveznog suda može uticati na komunikaciju između pojedinih zaposlenih u FBI. To takođe može uticati na zadatke rukovodilaca koji su se penzionisali, otišli da rade za kompanije društvenih mreža, a zatim postali plaćeni doušnici ("poverljivi ljudski izvori") za FBI dok su radili tamo. To takođe može uticati na agente na tajnom zadatku koji tajno rade za kompanije društvenih mreža."

Pored toga, agenti su rekli Komitetu za pravosuđe Predstavničkog doma da rukovodstvo FBI nije slalo poruke u kojima se traži da zaposleni u birou prijave vrste kontakata koje trenutno imaju sa kompanijama društvenih medija, što bi omogućilo sedištu FBI-a da proceni da li je bilo potencijalnih kršenja suda. red.

Sudija Douti je 4. jula izdao privremenu zabranu kojom se pojedinim saveznim agencijama, uključujući FBI, ograničava komunikacije sa kompanijama društvenih mreža. Agencijama se takođe zabranjuje da vrše pritisak na kompanije društvenih medija "na bilo koji način" da uguše objave.

Zabrana je izdata kao odgovor na tužbu iz 2022. koju su sproveli državni tužioci u Luizijani i Misuriju. U tužbi se navodi da je savezna vlada prekoračila svoje nadležnosti kada je pokušala da natera društvene mreže da ograniče objave koje bi mogle da dovedu do skepticizma prema vakcinama tokom pandemije korona virusa ili da utiču na izbore.