Svet

Zelenski dolazi na NATO samit: Moraju da potvrde da je Ukrajina de fakto članica Alijanse

Ukrajinski predsednik potvrdio dolazak na samit uz nadu da bi da stignu pozitivne vesti u vezi sa naoružanjem
Zelenski dolazi na NATO samit: Moraju da potvrde da je Ukrajina de fakto članica AlijanseGetty © John Moore/Getty Images

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potvrdio je lično učešće na samitu NATO-a, koji će se održati u glavnom gradu Litvanije, Vilnjusu, od 11. do 12. jula.

Zelenski je u video obraćanju najavio da će u Vilnjusu imati bilateralne sastanke različitih nivoa, uključujući i susrete sa predstavnicima evropskih zemalja, Amerike, Kanade i Japana, prenosi "Ukrinform".

"Prioriteti su apsolutno jasni: protivvazdušna odbrana za naše gradove, za sve zajednice širom zemlje, radimo na stvaranju nebeskog štita. Takođe, oružje za liniju fronta – o tome ćemo razgovarati i u Viljnusu. Naravno, razgovaraćemo i o drugim aspektima zaštite života i naše zajedničke bezbednosti", rekao je on.

Zelenski je izrazio uverenje da bi za ukrajinske vojnike iz Vilnjusa mogle da stignu dobre vesti o naoružanju.

"Sutra, na dan otvaranja samita, koji je sada nezamisliv bez Ukrajine, biće 503. dan rata punih razmera. Ovo mnogo govori o našoj snazi, snazi ukrajinskih ljudi, koji pred takvim ratom, posle toliko bitaka i dana, imaju snagu bez koje je već nemoguće zamisliti bezbednost Evrope", dodao je Zelenski.

Zelenski: NATO mora da potvrdi da je Ukrajina de fakto članica

Ukrajinski predsednik je danas takođe izjavio da u Vilnjus mora da se potvrdi da je Ukrajina de fakto članica Alijanse.

"Većina Alijanse stoji čvrsto uz nas", rekao je Zelenski u večernjem obraćanju, prenosi Rojters.

"Kada smo aplicirali za članstvo u NATO-u, iskreno smo rekli: de fakto, Ukrajina je već u alijansi. Naše oružje je oružje alijanse. Naše vrednosti su one u koje alijansa veruje. Vilnjus sve ovo mora da potvrdi", poručio je Zelenski.

On je dodao da će se na samitu razgovarati i o daljim isporukama oružja Ukrajini.

"Siguran sam da bi moglo da bi iz Vilnjusa mogle da stignu pozitivne vesti u vezi sa oružjem za naše ljude", rekao je Zelenski.

Dvodnevni samit NATO lidera počinje sutra u Vilnjusu, a glavna tema će biti odgovor Alijanse na zahtev Ukrajine da postane članica vojne organizacije.

image