Bajdena krive da je odao državne tajne? "Zar ga nije briga što nas sluša i Kina"

Izjave predsednika SAD izazvale su oštru reakciju u delu američke javnosti, pri čemu je Bajden optužen i za otkrivanje državnih tajni

U pokušaju da opravda svoju kontroverznu odluku o slanju kasetne municije Ukrajini, predsednik SAD Džozef Bajden je u javnost izneo novu, po sebe nepovoljnu tvrdnju — da američkoj vojsci ponestaje artiljerijskih granata.

Bajden je to priznao u intervjuu za "Si-En-En" koji je emitovan u nedelju, rekavši da je Kijevu neophodno dati kasetnu municiju jer nema dovoljno artiljerijskih metaka kalibra 155 mm.

"Ovo je rat koji se odnosi na municiju, njima ponestaje te municije, a i nama je ponestalo", rekao je Bajden voditelju Faridu Zakariji, nakon što je ovaj podsetio na poruke Bele kuće Rusiji da bi upotreba kasetnih bombi od strane ruskih snaga mogla biti "ratni zločin".

Konzervativni kritičari, poput američkog voditelja podkasta Stiva Gesta, zaključili su da Bajdenove reči predstavljaju otkrivanje državnih tajni.

"Džo Bajden poručuje svetu da SAD nemaju granata od 155 mm. Zar predsednika Bajdena nije briga što naši protivnici u komunističkoj Kini slušaju", upitao se on na tviteru.

Bivši službenik američkog Senata Logan Dobson se složio, rekavši: "Volim kada predsednik Amerike ode na Si-En-En da svima kaže da nam je ponestalo municije."

Izjave američkog predsednika dolaze u trenutku kada se SAD i njihovi NATO saveznici spremaju za skup Alijanse u Vilnjusu, gde će sukob Rusije i Ukrajine, ali i budućnost odnosa Kijeva i NATO-a, biti u fokusu.

Republikanski poslanici su Bajdenov komentar prihvatili kao dokaz da je kampanja naoružavanja kijevskog režima oslabila odbrambene kapacitete SAD.

Senator Džejms Vens iz Ohaja Senator je ovaj komentar nazvao "neverovatnim priznanjem", dodavši da naoružavanje Ukrajine predstavlja "ogroman trošak" američke nacionalne bezbednosti.

Poslanik u Predstavničkom domu iz Arizone Endi Bigs napomenuo je da SAD više ne smeju slati oružja u Ukrajinu, dodavši da je "Amerika na prvom mestu."

Neimenovani zvaničnik Bele kuće je međutim osporio Bajdenovu tvrdnju, rekavši za "Foks njuz" da vojna pomoć Ukrajini nije ugrozila američke zalihe municije.

"Vojska ima posebne zahteve u pogledu broja sistema naoružanja i municije koje držimo u našim rezervama u slučaju nepredviđenih situacija ili vojnog sukoba. Sve što šaljemo Ukrajini je više od toga, tako da SAD ne ostaju bez municije", rekao je zvaničnik.

Čak i neki američki zakonodavci su projekat naoružavanja Kijeva nazvali "proksi ratom" protiv Rusije.

Voditelj podkasta i tehnološki preduzetnik Dejvid Saks je rekao da se čini da Bajdenova strategija ima negativan efekat, čak i kada Vašington znatno nadmašuje Rusiju u trošenju novca na naoružanje.

"Svrha proksi rata je bila da oslabi Rusiju, ali su SAD prve ostale bez municije. Pa ko koga slabi?", zapitao se on.