Stoltenberg: Erdogan odobrio članstvo Švedske u NATO

Ovo je istorijski korak koji sve NATO saveznike čini jačim i sigurnijim, poručio je glavni sekretar Alijanse

Švedska postaje 32. članica Alijanse.

Uoči NATO samita u Vilnjusu, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan odobrio je članstvo Švedske u NATO, saopštio je danas generalni sekretar Severnoatlanstkog saveza Jens Stoltenberg.

"Drago mi je da to objavim nakon sastanka na kojima sam bio domaćin između turskog predsednika Erdogana i švedskog premijera Ulfa Kristersona. Predsednik Erdogan se složio da što pre prosledi protokol o pristupanju Švedske Velikoj narodnoj skupštini Turske i obezbedi ratifikaciju. Ovo je istorijski korak koji sve NATO saveznike čini jačim i sigurnijim", napisao je Stoltenberg na Tviteru.

On je dodao da je Švedska pojačala mere protiv terorizma.

Ovim povodom oglasio se i švedski šef diplomatije Tobijas Bilstrom.

"Večeras smo posle pregovora u Vilnjusu postigli dogovor sa Turskom o članstvu Švedske u NATO, što znači da će sada početi ratifikacija. Premijer i predsednik su se rukovali povodom dogovora", napisao je švedski ministar spoljnih poslova.

Da podsetimo, Turska se jedina od 31 države članice NATO bloka protivila priključenju skandinavske zemlje u Alijansu, zbog kritika Stokholmu da  podržavaju Radničku partiju Kurdistana, kao i zbog akcija sa spaljivanjem Kurana. 

NATO dobija specijalnog koordinatora za borbu protiv terorizma

U saopštenju NATO-a se navodi da su od poslednjeg samita, zajedno sa Švedskom i Turskom blisko sarađivali na rešavanju legitimnih bezbednosnih bojazni Ankare.

"Kao deo tog procesa, Švedska je izmenila ustav, promenila zakone, značajno proširila saradnju u borbi protiv terorizma protiv PKK (Radničke partije Kurdistana) i nastavila izvoz oružja u Tursku, što su svi koraci predviđeni trilateralnim memorandumom dogovorenim 2022. godine", navodi se u saopštenju.

Ističe se da su Švedska i Turska saglasne da nastave saradnju u okviru Trilateralnog stalnog zajedničkog mehanizma uspostavljenog na Samitu NATO-a u Madridu 2022. godine i u okviru novog bilateralnog sporazuma o bezbednosti.

"Na prvom sastanku ovog Pakta o bezbednosti, Švedska će predstaviti mapu puta kao osnovu svoje stalne borbe protiv terorizma u svim njegovim oblicima i manifestacijama ka punoj primeni svih elemenata Trilateralnog memoranduma, uključujući član 4", poručuje se u saopštenju NATO-u i dodaje da Švedska ne pruža podršku organizacijama koje su u Turskoj proglašene za terorističke.

Dodaje se da su se Švedska i Turska saglasile da je saradnja u borbi protiv terorizma dugoročan napor, koji će se nastaviti i nakon prijema Švedske u NATO.

Generalni sekretar Stoltenberg je takođe potvrdio da NATO kategorički osuđuje terorizam u svim njegovim oblicima i manifestacijama.

Istovremeno, NATO će značajno intenzivirati svoj rad u ovoj oblasti, uključujući i imenovanje, prvi put u istoriji NATO-a, specijalnog koordinatora za borbu protiv terorizma.

"Posvećeni smo principu da ne bi trebalo da postoje ograničenja, barijere ili sankcije za trgovinu i ulaganja u odbranu među saveznicima. Radićemo na otklanjanju takvih prepreka", poručuju iz NATO-a.

Dodaje se da su se Ankara i Stokholm dogovorili da ojačaju ekonomsku saradnju, preko Zajedničkog ekonomskog i trgovinskog komiteta Turske i Švedske (JETCO).

"I Turska i Švedska će nastojati da maksimalno iskoriste mogućnosti za povećanje bilateralne trgovine i investicija. Švedska će aktivno podržati napore za oživljavanje procesa pridruživanja Turske EU, uključujući modernizaciju carinske unije EU-Turska i liberalizaciju viznog režima", zaključuje se u saopštenju Alijanse.

Bajden se raduje za 32. saveznika 

Američki predsednik Džozef Bajden pozdravio je odluku turskog kolege Redžepa Tajipa Erdogana da podrži ratifikaciju članstva Švedske u NATO.

"Pozdravljam saopštenje koje su večeras objavili Turska, Švedska i generalni sekretar NATO-a, uključujući i obavezu predsednika Erdogana da prosledi Protokol o pristupanju Švedske Velikoj narodnoj skupštini Turske na brzu ratifikaciju", navodi se u izjavi Bele kuće.

Bajden je dodao da je spreman da radi sa Erdoganom i Turskom na jačanju odbrane i odvraćanju u evroatlantskom području.

"Radujem se što ću dočekati premijera Kristersona i Švedsku kao našeg 32. saveznika u NATO-u. Zahvaljujem generalnom sekretaru Stoltenbergu na njegovom vođstvu", poručio je Bajden.

Odluku podržali i Finci

Finski premijer Peteri Orpo pozdravio je danas odluku turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da podrži ratifikaciju članstva Švedske u NATO, poručivši da je to odlična vest za bezbednost nordijskog regiona i cele Evrope.

"Kada Švedska bude u NATO-u, zajedno ćemo izgraditi jači sever", napisao je Orpo na Tviteru na švedskom.

Reagovala je i šefica finske diplomatije Elina Valtonen koja je poručila da je članstvo Švedske važno za Švedsku, Finsku i čitav vojni savez, kao i da je Švedska sastavni deo evropske bezbednosti.