Svet

Blokadom iz Senata protiv abortusa: Američki marinci prvi put bez vođe za 150 godina

Republikanski senator Tomi Tubervil iz Alabame organizovao je višemesečnu blokadu nominacija Pentagona u znak protesta protiv politike Ministarstva odbrane po pitanju abortusa
Blokadom iz Senata protiv abortusa: Američki marinci prvi put bez vođe za 150 godinawww.globallookpress.com © Chief Warrant Officer 2 Bryan Ny

Komandant Korpusa američkih marinaca, general Dejvid Berger, podneo je ostavku u ponedeljak, ostavljajući taj vojni rod bez vođe prvi put u više od 150 godina, piše "Gardijan".

Do toga je došlo nakon što je republikanski senator Tomi Tubervil iz Alabame organizovao višemesečnu blokadu nominacija Pentagona u znak protesta zbog politike Ministarstva odbrane po pitanju abortusa.

Bergerov pomoćnik i potencijalni naslednik, general Erik Smit, stupio je na mesto vršioca dužnosti vođe marinaca, dok njegova nominacija ostaje blokirana u Senatu. Smit je postao prvi vršilac dužnosti komandanta marinaca od 1859. godine.

Smitova nominacija je jedna od više od 200 nominacija Pentagona na koje je već uticala blokada. Tubervil je u februaru pokrenuo kampanju opstrukcije kao odgovor na novu politiku Pentagona, donetu nakon poništavanja presude Rou protiv Vejda, koja podrazumeva pokrivanje putnih troškova za pripadnike službe ili njihove supružnike koji moraju da napuste državu da bi abortirali.

Senat obično jednoglasno potvrđuje nekontroverzne kandidate poput Smita, ali svaki pojedinačni prigovor senatora dovodi do glasanja. Mukotrpan proces odobravanja stotina blokiranih nominacija putem glasanja bi verovatno trajao mesecima, što bi moglo da izazove kritike među demokratama da Tubervilovo ponašanje ugrožava vojnu spremnost.

"To što senator radi blokiranjem nominacija, to je pretnja našoj nacionalnoj bezbednost i tačka. U pitanju su važne nominacije koje su nam potrebne, koje su neophodne američkom narodu da bi čuvao našu zemlju", rekla je portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer.

Tubervil je odbacio kritike i poručio da njegovi postupci ne utiču na vojnu spremnost, već "samo na one na samom vrhu".

"Ljudi koji se stvarno bore nisu uopšte pogođeni", napisao je Tubervil u "Vašington postu".

Tubervil ne pokazuje znake odustajanja od blokade, a sukob bi uskoro mogao da utiče na predsednika Združenog generalštaba, najvišeg američkog vojnog oficira, pošto general Mark Mili odlazi u penziju u septembru.

image