Svet

Izrael: Uhapšeni demonstranti koji su blokirali auto-puteve

Izraelci se bune zbog reforme pravosudnog sistema kojom se ograničava ovlašćenje Vrhovnog suda da poništi odluke koje donose vlada, ministri i parlament ukoliko proceni da su "nerazumne"
Izrael: Uhapšeni demonstranti koji su blokirali auto-puteve© Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Izraelska policija je uhapsila 24 osobe koje su blokirale glavne auto-puteve, protestujući zato što je zakon kojim se ograničavaju pojedina ovlašćenja Vrhovnog suda dobio prvo odobrenje Kneseta, odnosno vladajuće koalicije premijera Benjamina Netanijahua.

Na snimcima se vide demonstranti koji drže zastave i blokiraju auto-puteve u centralnom Izraelu, oko Tel Aviva i u blizini ulaza u Jerusalim. Pojedini demonstranti su ležali na putevima, dok su drugi bacali baklje, preneo je Rojters.

Policija je saopštila da je koristila vodene topove da rastera demonstrante dok je uhapsila najmanje 42 osobe.

Za danas je planirano održavanje još protesta širom Izraela, uključujući i na glavnom međunarodnom aerodromu "Ben Gurion" u Tel Avivu.

Namera premijera Netanijahua da sprovede reformu pravosudnog sistema, kojom se ograničava ovlašćenje Vrhovnog suda da poništi odluke koje donose vlada, ministri i parlament ukoliko proceni da su "nerazumne", dovela je do masovnih protesta u Izraelu od januara ove godine.

Izraelski Kneset usvojio je u prvom čitanju – 64 glasa za i 56 protiv – zakon kojim bi se izraelski sudovi onemogućili da na odluke vlade primenjuju "standard razumnosti". Predstoje još dva čitanja.

Planirano je da se pomenuti zakon, koji predstavlja amandman na izraelski Osnovni zakon, nakon usvajanja nađe pred Ustavnim odborom Kneseta, piše "Džeruzalem post", a prenosi Tanjug. 

Standard razumnosti je doktrina običajnog prava koja dozvoljava sudsku reviziju administrativnih odluka vlade za koje se smatra da su van okvira onoga što bi odgovoran i razuman autoritet preduzeo.

Predlagači zakona tvrde da je to veoma subjektivno sredstvo za pravosudni aktivizam koji omogućava sudu da svojim stavovima potkopa vladinu politiku, dok kritičari istog, uključujući i državnog tužioca, tvrde da je standard razumnosti suštinski značajan za borbu protiv korupcije i za osiguranje zaštite pojedinaca od proizvoljnih i hirovitih odluka vlade.

image