Svet

Duda: Posle sukoba šaljemo snage u Ukrajinu

Poljska se zalaže za brzi ulazak Ukrajine u NATO nakon završetka sukoba, napominjući da bi članstvo u Alijansi pre prekida vatre moglo da dovede do rata između NATO-a i Rusije, izjavio je poljski predsednik
Duda: Posle sukoba šaljemo snage u Ukrajinuwww.globallookpress.com © IMAGO/PRESIDENT OF UKRAINE Offic

Poljski predsednik Andžej Duda priznao je da bi NATO po okončanju sukoba u Ukrajini mogao da pošalje snage u mirovnu misiju u kojoj bi učestvovali i poljski vojnici, prenose "RIA Novosti".

Duda je u intervjuu za "Velt", "Bild" i "Politiko" pre učešća na samitu NATO rekao da će sve zavisiti od toga kakav će dogovor biti postignut u mirovnim pregovorima ako Ukrajina odluči da ih vodi.

"Ako Alijansa donese kolektivnu odluku o slanju mirovnih trupa , onda ćemo mi, kao odgovorna članica NATO-a, podržati takvu odluku", istakao je.

Pored toga, Duda je podvukao da se Poljska zalaže za brzi ulazak Ukrajine u NATO nakon završetka sukoba, napominjući, međutim, da bi članstvo Ukrajine u Alijansi pre prekida vatre moglo da dovede do rata između NATO-a i Rusije zbog člana 5. Atlantskog ugovora o kolektivnoj odbrani.

Krajem septembra 2022. godine, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je objavio da Ukrajina podnosi zahtev za ulazak u NATO po ubrzanoj osnovi. Portparol predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov  je rekao da Kremlj zna za zahtev Zelenskog da Ukrajina uđe u NATO. Prema njegovim rečima, Moskva pomno prati situaciju i podseća da je upravo orijentacija Kijeva ka Alijansi postala jedan od razloga za početak ruske specijalne operacije u Ukrajini.

image