Policija i snage bezbednosti blokirale ulaz u zgrade Kijevsko-pečerske lavre (VIDEO)

Na teritoriji Lavre je veliki broj policije, kao i vernika koji se mole

Policija i snage bezbednosti blokiraju zgrade Kijevsko-pečerske lavre, saopštio je Savez pravoslavnih novinara.

Ranije je, advokat manastira Nikita Čekman rekao da je u toku zaplena zgrade broj 54 Lavre.

"U Kijevsko-pečerskoj lavri, opet, crvene beretke (jedinice specijalaca) blokiraju objekte. Na teritoriji je i veliki broj policije.", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, naoružani policajci su ogradili zgradu broj 58, ne puštaju ni monahe ni parohijane na teritoriju manastira.

"U međuvremenu, nepoznate žene i muškarci i dalje nesmetano prolaze. Policija objašnjava da je reč o 'specijalcima'. Na teritoriji manastira, prisutni su vernici koji se mole", dodaje se.

Advokat manastira saopštio je da je državni rezervat Kijevsko-pečerske lavre zapečatio pet zgrada manastira. U jednoj od njih bila je rezidencija Namesnika UPC, mitropolita kijevskog i sve Ukrajine Onufrija. 

Kasnije je Ministarstvo kulture Ukrajine zahtevalo da se pre 10. jula oslobode još dve zgrade (br. 58 i br. 59). Međutim, kako se navodi, parohijani nisu pustili komisiju Ministarstva kulture u zgrade Lavre.

Ruska pravoslavna crkva nazvala je zauzimanje zgrada Lavre "očiglednim bezakonjem" i pozvala međunarodnu zajednicu da sprovede nezavisnu istragu "u vezi sa trenutnim uništavanjem Ukrajinske pravoslavne crkve".