Erdogan najavio novu etapu odnosa sa SAD: Poželeo Bajdenu sreću na izborima

Turski predsednik izjavio da je nastupilo vreme da ponovo dođe do konsultacija na visokom nivou između lidera država

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan najavio je danas da je počela nova etapa odnosa između Turske i Sjedinjenih Američkih Država. 

"Želim da vam se zahvalim na čestitkama na mom reizboru. Verujem da je došlo vreme za konsultacije na nivou šefova država. Danas ovaj sastanak na marginama NATO-a vidim kao prvi korak ka tome. Naši dosadašnji susreti bili su svojevrsno zagrevanje. Ali sada počinjemo novu fazu naših odnosa", rekao je Erdogan, prenosi TASS.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan danas je poželeo puno sreće američkom kolegi Džou Bajdenu na predsedničkim izborima 2024. godine.

"Sada se pripremate za predstojeće izbore. Iskoristio bih ovu priliku da vam poželim puno sreće", rekao je Erdogan prilikom susreta sa Bajdenom na marginama NATO samita u Viljnusu.

Bajden je odgovorio: "Hvala vam, radujem se susretima sa vama u narednih pet godina", prenosi Rojters.

Agencija navodi da je kratak susret dvojice lidera zaokret u napetim odnosima između dva NATO saveznika, pogotovo nakon što je Erdogan odustao od protivljenja nastojanju Švedske da postane članica Alijanse.

Erdogan najavio popuštanje

U poslednje vreme, Turska se ponovo našla u centru pažnje. Prošle subote, nakon posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Ankari, Erdogan je istakao da se nada da će "Sporazum o žitu", kojim se reguliše izvoz ukrajinskog žita i đubriva preko Crnog mora, biti produžen nakon 17. jula, kada mu ističe rok.

Takođe, on je već tada rekao da Ukrajina zaslužuje da postane članica NATO-a, nakon razgovora s ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim.

Naime, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski boravio je petak u Istanbulu gde se sastao sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom.

"Bez sumnje, Ukrajina zaslužuje članstvo u NATO-u", kazao je Erdogan na konferenciji za novinare u Istanbulu, nakon sastanka koji je se završio kasno u petak, a trajao više od 2,5 sata.

Neki od zvaničnika istupili su sa izjavama da je Turska tako pokazala da "postepeno i sigurno prelazi iz neutralne zemlje u neprijateljsku".

U isto vreme, Ankara je juče odobrila ulazak Švedske u NATO, uprkos tome što je u toj zemlji nedavno spaljen Kuran, što je naišlo na osudu i iz Turske.