Kako je širenje "malignog ruskog uticaja" dovelo Vulina na crnu listu Amerike

Šta se krije iza uvođenja američkih sankcija direktoru Bezbednosno-informativne agencije

"Koruptivna i destabilizujuća dela" koja su omogućila ruske "zlonamerne aktivnosti u regionu" zvanični su razlog zbog koga se direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandar Vulin našao pod američkim sankcijama, iako je, prema mišljenju sagovornika RT Balkan stvarni uzrok nešto drugačiji.

"Transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije narkoticima i zloupotreba javne funkcije", samo su neke od stavki koje je Amerika prišila direktoru BIA.

"Ova akcija nije usmerena ni na jednu od institucija Republike Srbije. SAD su nepokolebljive u naporima da razotkriju uključene u koruptivne i destabilizujuće aktivnosti koje podrivaju vladavinu prava na Zapadnom Balkanu i produbljuju maligni uticaj Rusije u regionu. SAD nastavljaju sa podrškom građanima Srbije na putu ka reformi pravosudnog sistema, borbi protiv korupcije i stvaranju bolje budućnosti", požurila je da tvitom objasni Ambasada SAD u Beogradu.

Individualne sankcije s političkom pozadinom

Ali, kao i uvek kada je reč o spoljnopolitičkim odnosima sa Amerikom, i ovoga puta je prećutano mnogo rečitije od onog izrečenog, pa tako Miloš Jovanović iz Nove Demokratske stranke Srbije precizira da je Amerika sankcionisala Vulina, ali da je uvođenjem tih blokada poruku poslala i čitavoj državi.

"Zasada bih to gledao kao individualne sankcije, koje bez sumnje imaju političku pozadinu. Oni rade svoj posao, a mi kao država, da ne kažem kao narod, treba da radimo svoje. Ne treba to uzimati za ozbiljno, s obzirom na licemerje koje krasi spoljnu politiku SAD prema ovom regionu i prema Srbiji", navodi Jovanović.

Sličnog je stava i Nikola Dragićević iz "Zavetnika".

"Odluka SAD da na listu sankcionisanih osoba stave i direktora BIA Republike Srbije Aleksandra Vulina, pod obrazloženjem da je umešan u trgovinu oružjem i narkoticima, pokazuje da svako onaj ko ne prihvata globalističku agendu američke duboke države i krupnog kapitala koji stoji iza nje, mora biti na određeni način degradiran i prokazan", podvlači Dragićević.

On veruje da se Vulinovo ime na crnoj listi našlo zbog njegovih spoljnopolitičkih stavova, odnosno dobrih veza sa Rusijom.

"Suština problema je činjenica da se Aleksandar Vulin, kako god mi vrednovali njegov politički rad, nije odrekao prijateljskih odnosa sa Ruskom Federacijom kao i da nije prihvatio obaveze koje SAD pokušavaju da u ovom momentu nametnu i implementiraju u onim državama u kojima su upravo one uspostavile maligni uticaj koji danas spočitavaju drugima", ističe sagovornik RT Balkan.

Ne vole ga ni EU ni proevropska opozicija

Da je Dragićević na dobrom tragu ukazuje možda i činjenica da je Vulin iz istih razloga - simpatija za Rusiju, zaslužio i poseban paragraf u izveštaju Evropskog parlamenta.

"Evropski parlament je zabrinut zbog imenovanja direktora Bezbednosno-obaveštajne agencije, koji je poznat po svojoj anti-EU i prokremljskoj retorici", navedeno je tada.

Nisu to, doduše, Amerikanci ni pokušali da sakriju. Vulin je kriv i zbog širenja "malignog ruskog uticaja", tvrde oni.

"On je koristio svoje javne pozicije da podrži Rusiju, olakšavajući ruske zlonamerne aktivnosti koje degradiraju bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana i obezbeđujući Rusiji platformu za dalji uticaj u regionu", zamerili su Vulinu Amerikanci.

Isto kao što su mu krajem maja zamerili što je učestvovao na Međunarodnoj bezbednosnoj konferenciji u Moskvi, poručujući mu da "niko ne bi trebalo da daje legitimitet ruskoj akciji tako što će sarađivati sa Kremljom kao da je sve u redu".

Direktora BIA ne voli ni prozapadna opozicija koja je, nakon vesti iz SAD, zdušno zatražila Vulinovu smenu.

"Poznato je da Aleksandar Vulin predstavlja pretnju po bezbednost Srbije i regiona i bilo je samo pitanje vremena kada će se takve optužbe pojaviti. To što je na čelu BIA nekvalifikovana osoba poput Vulina je prst u oku celog sveta i svih građana Srbije i mora odmah da bude razrešen", naveo je poslanik PSG Pavle Grbović u pisanoj izjavi koju su preneli mediji.

Borko Stefanović iz proevropske opozicione Partije slobode i pravde naveo je da se prvi put u novijoj istoriji Srbije šef bezbednosne agencije našao na crnoj listi SAD "zbog korupcije i umešanosti u trgovinu drogom".

"Vulin je ogroman gubitak za državu i interese građana", rekao je Stefanović.

Sankcije bez težine

Drugačije od prozapadne opozicije misli Miloš Jovanović, za njega su optužbe SAD neozbiljne.

On, naime, ne bi konkretno da komentariše Vulina, ali o američkim sankcijama, ima štošta da kaže.

"Bilo koja kritika SAD ili stavljanje pojedinaca pod sankcije, imalo bi težinu i moglo bi se smatrati ozbiljnim kada bi te iste SAD imale podjednake aršine za sve situacije u svetu. Oni, recimo, proteklih meseci toliko govore o potrebi poštovanja međunarodnog prava, a to isto međunarodno pravo nisu poštovali 1999. godine kad su izvršili agresiju protiv naše zemlje, 2003. kada su napali Irak, a ni dan danas ne poštuju to isto međunarodno pravo", jasan je Jovanović.

Po njegovom mišljenju sve se na kraju svodi na politiku sile i sopstvene interese, dok od principa, načela i istih aršina za identične situacije - nema ništa.

Pokret socijalista: Amerika je mala zemlja ako joj smeta Vulin

Uvođenje sankcija Aleksandru Vulinu kao šefu BIA je novi direktni napad na Srbiju i srpske institucije, smatra Pokret socijalista

"Vulinov stav da želimo mir, a ne da budemo rusofobska strana u bratoubilačkom ratu za njih je maligni uticaj i platforma za širenje ruskog uticaja u regionu i time su pokazali da je Amerika veoma mala i slaba zemlja ako joj za pobedu nad Rusijom samo smeta Aleksandar Vulin'', navodi se u saopštenju pokreta.

Dodaje se da Vašington "laže, mrzi i siluje istinu", a da je Vulin "uništio narko-klanove i iskorenio korupciju".

Dodik: Brate, dobrodošao u klub

"Brate, dobrodošao u klub sankcionisanih, sada će ti biti lakše", poručio je Vulinu predsednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je i sam na američkoj crnoj listi.

On je naveo da svako ko je na današnjoj globalnoj političkoj sceni neutralan i nije stao na stranu američkih interesa, za SAD je neprijatelj.

"Aleksandar Vulin je za SAD kriv jer je ostao prinicipijelan i izričito protiv uvođenja sankciji Rusiji zbog rusko-ukrajinskog sukoba", istakao je Dodik za Srnu, dodavši da je to ta tzv. američka demokratija o kojoj slušamo od Majkla Marfija i sličnih njemu.

Predsednik Srpske je naveo da su u američkim "obrazloženjima" o uvođenju sankcija uvek navedeni razlozi koji nemaju veze sa zdravom pameću da bi se prikrila stvarna istina sankcionisanja Srba, a to su ucene, pritisci i zaštita vlastitih interesa silom i pretnjom.