Mask sprema iznenađenje: Jedna opcija na Tviteru mogla bi da postane besplatna

Najbogatiji čovek sveta navodno planira da svima koji imaju profil na ovoj društvenoj mreži omogući da menjaju tvitove

Novi vlasnik Tvitera Ilon Mask potvrdio je da će platforma početi da naplaćuje osam dolara mesečno korisnicima koji žele da imaju verifikovane naloge. Međutim, najbogatiji čovek sveta navodno planira da svima koji imaju profil na ovoj društvenoj mreži omogući da menjaju tvitove, i to potpuno besplatno.

Ova mogućnost trenutno je dostupna korisnicima sistema "Tviter blu" koji košta 4,99 dolara mesečno i raspoloživa je samo pretplatnicima iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Australije i Novog Zelanda. Najangažovaniji tako dobijaju pristup posebnim karakteristikama društvene platforme.

Mask o ovoj ideji nije javno govorio otkako je preuzeo kontrolu nad Tviterom, ali je ta tema bila jedna od prvih koje je pokrenuo nakon što je proletos po prvi put stekao veliki udeo u kompaniji, piše "Engedžet".

Tviter je u aprilu potvrdio da je u planu uvođenje funkcije uređivanja objava, a Mask je putem ankete pokušao da sazna šta korisnici misle o tome. Stav Tviter zajednice je jasan, jer je više od tri miliona ljudi (73 odsto) na pitanje "da li želite funkciju izmene tvitova" odgovorilo potvrdno.

U sklopu velike reorganizacije Tvitera, Mask je najavio i značajne promene za pretplatnike. Tako će cena sistema "Tviter blu" poskupeti na osam dolara mesečno. Prema njegovim rečima, i neverifikovani korisnici će moći da dobiju plavu kvačicu uz svoje ime, a to zadovoljstvo će ih koštati 20 dolara mesečno!

Eksperti nisu uvereni u ispravnost naplaćivanja pretplate. Novinar "Vašington posta" ocenio je da Tviter rizikuje da bude preplavljen korisnicima koji će plaćati osam dolara mesečno i predstavljati se kao poznate ličnosti, političari, novinari i druge istaknute figure i tako širiti laži i dezinformacije.