Svet

Tramp poručio Bajdenu o slanju kasetne municije Ukrajini: Džo, ne uvlači nas u treći svetski rat

Trebalo bi da pokušaš da okončaš rat i zaustaviš užasnu smrt i uništenje, poručio je bivši američki predsednik aktuelnom šefu države Džozefu Bajdenu
Tramp poručio Bajdenu o slanju kasetne municije Ukrajini: Džo, ne uvlači nas u treći svetski ratwww.globallookpress.com © © Aaron Schwartz

Nekadašnji predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp kritikovao je odluku administracije aktuelnog predsednika Džozefa Bajdena da pošalje kasetnu municiju Ukrajini upozorivši da bi to moglo da dovede do trećeg svetskog rata.

"Džo Bajden ne bi trebalo da nas dalje uvlači ka trećem svetskom ratu slanjem kasetne municije Ukrajini. Trebalo bi da pokuša da okonča rat i zaustavi užasnu smrt i uništenje koje je izazvala nestručna administracija", rekao je Tramp u saopštenju koje je objavio njegov tim za izbornu kampanju.

Tramp je dodao da će neeksplodirana kasetna municija "ubijati i sakatiti nevine ukrajinske muškarce, žene i decu desetinama godina, dugo posle rata", preneo je En-Bi-Si. 

Njegov komentar objavljen je samo dan nakon što je njegov nekadašnji potpredsednik, takođe republikanac Majkl Pens podržao odluku Bele kuće o slanju Kijevu oružja koje je zabranjeno u brojnim zemljama sveta.

Bivši američki predsednik osvrnuo se i na izjavu aktuelnog šefa države da se kasetna municija šalje Ukrajini jer su Ukrajinci ostali bez municije a američke zalihe su na izmaku.

"Ogromno kršenje poverljivih informacija. To zasigurno znači da ne bi trebalo da šaljemo Ukrajini naše poslednje zalihe u trenutku kada je naš arsenal, prema Džou Bajdenu, tako opasno smanjen", naveo je Tramp.

On je istakao i da se aktuelni predsednik sramoti priznanjem da su SAD sada bez municije i da je to nešto "nad čim će naši neprijatelji slaviti".  

image