NATO odobrio plan o razmeštanju 100.000 vojnika u Poljskoj; Bajden: Podrška Kijevu trajaće dugo

Poljski predsednik Andžej Duda danas je takođe rekao da je NATO usvojio plan da za prebacivanje 100.000 vojnika u Poljsku "ako bude potrebno"

U toku drugog dana samita NATO u Vilnjusu, članice G7 potpisale su deklaraciju o bilateralnim bezbednosnim garancijama Ukrajini, za koje je predsednik SAD rekao da jasno stavlja do znanja da će podrška Ukrajini trajati "dugo."

"Ovim počinje proces u kojem će svaka naša nacija, i svaka druga nacija koja želi da učestvuje, pregovarati o dugoročnim bilateralnim bezbednosnim obavezama prema Ukrajini. Pomoći ćemo Ukrajini da izgradi snažnu, sposobnu odbranu preko kopna, vazduha i mora. ... To će biti snaga stabilnosti u regionu i odvraćanje od svih pretnji", rekao je Bajden.

Poljski predsednik Andžej Duda danas je takođe rekao da je NATO usvojio plan da za prebacivanje 100.000 vojnika u Poljsku "ako bude potrebno."

Prethodnog dana, Alijansa je dogovorila paket mera usmerenih na produbljivanje veza sa Kijevom, članice su se obavezale na pružanje višegodišnje pomoći Ukrajini, oformljen je novi Savet NATO-Ukrajina i objavljeni su novi uslovi za pristupanje Ukrajine savezu.

U zaključcima objavljenim nakon prvog dana samita Alijansa je saopštila da bi jačanje odnosa NATO-a i Srbije bilo bi od koristi i Alijansi i Srbiji i celom regionu.

Rusija je označena kao najveća bezbednosna pretnja, a istaknuto je da je produbljivanje strateškog partnerstva Kine i Rusije "suprotno vrednostima i interesima Alijanse", te da su "kineske ambicije izazov interesima, bezbednosti i vrednostima NATO-a". 

12. jul 2023 • 20:24

Bajden: I dalje razmatramo slanje 'ATACMS' Ukrajini, bitnije artiljerijske granate

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da još razmatra mogućnost slanja raketa "ATACMS" dugog dometa u Ukrajinu, napominjući da su artiljerijske granate za Kijevtrenutno "najvažnije".

Na pitanje novinara iz grupe koja je na NATO samitu u Vilnjusu pratila američkog predsednika o slanju tih projektila Kijevu, Bajden je rekao da "oni već imaju 'ATACMS' ekvivalent."

Prethodno je "Njujork tajms" izvestio, pozivajući se na izvore, da zvaničnici SAD tajno razmatraju snabdevanje Kijeva raketama 'ATACMS' rezervisanim za branjenje američkih strateških interesa u drugim regionima.

Zelenski: Ako stojimo u mestu, Zapad nas neće naoružavati doveka

Partneri neće decenijama podržavati Ukrajinu, ako Oružane snage Ukrajine na frontu budu stajale u mestu, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

"Sve zavisi od toga kakva će biti naša dejstva na frontu, to nije samo važno da bi nas saveznici podržali, već i za nas, kako bismo bili motivisani. Ne možemo samo da stojimo u mestu, jasno nam je da nas neće decenijama podržavati", rekao je Zelenski u Vilnjusu.

Prema njegovim rečima, dok Ukrajina ne uđe u NATO, Kijev nije zainteresovan za razmeštanje bilo kojih stranih oružanih snaga u zemlji.

"To pitanje niko ne postavlja. Ni članice NATO, a ni mi nismo zainteresovani za razmeštanje bilo kakvih stranih oružanih snaga kod nas dok ne budemo deo Alijanse. U ovom slučaju imamo dovoljno naših oružanih snaga, upitno je najnovije NATO naoružanje. Kada budemo deo NATO, siguran sam da one mogu biti pozvane da osiguravaju bezbednost na teritoriji drugih zemalja", ocenio je ukrajinski lider.

Bajden na kraju NATO samita: Podržavaćemo Ukrajinu koliko god to bude potrebno

Govoreći na kraju dvodnevnog NATO samita u Vilnjusu u Litvaniji, američki predsednik Džozef Bajden je ponovo potvrdio podršku SAD Ukrajini.

"Nećemo odustati. Zaista to mislim. Naša posvećenost Ukrajini neće oslabiti. Zalagaćemo se za slobodu i slobodu danas, sutra i onoliko koliko bude potrebno", rekao je on u sredu.

Šolc: Nećemo isporučiti borbene avione Saudijskoj Arabiji u bliskoj budućnosti

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da Berlin neće isporučiti borbene avione "eurofajter" Saudijskoj Arabiji u bliskoj budućnosti.

"Nećemo u bliskoj budućnosti doneti odluku o isporuci aviona 'eurofajter' Saudijskoj Arabiji", poručio je Šolc na konferenciji za medije u Vilnjusu gde se održava NATO samit, prenosi Rojters.

Neimenovani izvor je britanskoj agenciji rekao da Nemačka neće odlučivati o tom pitanju do 2025. godine.

Zelenski kaže da nije promenio mišljenje o svojoj kontroverznoj izjavi

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski istakao je da nije promenio stav nakon što je juče saopštio da je "nečuveno" i "apsurdno" to što Ukrajini nije pružen konkretan vremenski okvir za ulazak u NATO na samitu u Vilnjusu.

"Nisam promenio svoje gledište. Ono što je najvažnije jeste da imamo obostrano razumevanje o tome kada i pod kojim uslovima bi Ukrajina bila u NATO-u", rekao je Zelenski.

Dodao je da možda nisu saopšteni svi detalji i da ne zna da li su svi bili iskreni u razgovoru s njim, ali je istakao da Ukrajina "veruje u partnere koji pomažu da pobedimo u ovom ratu."

Duda: Ukrajinu ne primaju u NATO jer zemlje bloka neće tamo da šalju svoje vojnike

Ukrajinu ne primaju u NATO, pošto zemlje Alijanse ne žele da tamo šalju svoje vojnike, izjavio je poljski predsednik Andžej Duda novinarima po završetku samita NATO-a u Vilnjusu.

"Molim vas da shvatite da danas neće biti moguće primiti Ukrajinu u NATO. I to vam kažem sa punom odgovornošću, kao predsednik Republike Poljske", rekao je Duda.

On je objasnio da bi Ukrajina, kada dobije članstvo u NATO-u, odmah zahtevala da pošalje trupe iz zemalja Alijanse.

"Ako bi Ukrajina danas dobila punopravno članstvo u NATO-u, onda se mora pretpostaviti da bi istog ili sledećeg dana tražila primenu petog člana, odnosno kolektivnu odbranu. Kada bi Alijansa uradila onako kako bi trebalo da se ponaša u takvoj situaciji, onda bismo morali da pošaljemo naše vojnike na front, kao i sve druge zemlje bloka. Poljski vojnici bi morali da idu na front", objasnio je Duda.

Zelenski: Bićemo u NATO-u kad se bezbednosna situacija stabiliše

Upitan o uslovima koje Ukrajina mora ispuniti kako bi postala član NATO-a, Vladimir Zelenski je rekao da "se sve radi o bezbednosti."

"Verujem da ćemo biti u NATO-u kada se bezbednosna situacija stabilizuje, a to znači kada se rat završi, Ukrajina će definitivno biti pozvana u NATO i mi ćemo definitivno postati članica alijanse. Danas nisam čuo nikakvo drugo mišljenje", rekao je Zelenski.

NATO o Srbiji: Jačanje odnosa na obostranu korist

Jačanje odnosa NATO-a i Srbije bilo bi od koristi i Alijansi, i Srbiji, i celom regionu, piše u završnom dokumentu, koji su usvojili lideri zemalja članica NATO-a na samitu u Vilnjusu.

Nacrt tog dokumenta je objavljen u utorak, a tokom skupa šefova država i vlada Alijanse je dobio potvrdu.

U tačkama koje se tiču Srbije, lideri pozivaju Beograd i Prištinu na hitnu deeslakaciju, povratak dijalogu i primenu sporazuma iz Brisela i Ohrida.

Opširnije pročitajte ovde.

Peskov: Nije određen nikakav datum za susret Putina i Erdogana

Nije određen nikakav datum za sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina sa njegovim turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom, rekao portparol Kremlja Dmitrij Peskov za RIA Novosti.

Erdogan je prethodno na NATO samitu u Vilnjusu izjavio da namerava da se sastane sa Putinom na jesen, i da, između ostalog, želi da razgovara i o situaciji sa prebacivanjem komandanata neonacističkog bataljona Azov iz Turske u Ukrajinu, a što je Moskva nazvala kršenjem sporazuma o taocima.

Pistorijus: Uslovi su normalni, Ukrajina će postati članica čim ispuni standarde

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus nazvao je uslove za članstvo Ukrajine u NATO-u normalnim.

"Svi kažu da je budućnost Ukrajine u NATO-u čim se rat završi. Postoji konkretna perspektiva za članstvo", rekao je Pistorijus.

"Obaveza je prihvaćena. Ukrajina će postati članica NATO-a čim se steknu uslovi za to", zaključio je on.

Erdogan: Zahtev Švedske za pristup NATO-u neće biti predstavljen turskom parlamentu do jeseni

Zahtev Švedske za pristupanje NATO-u neće biti predstavljeno u turskom parlamentu do jeseni kada on bude ponovo zasedao, rekao je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

EU spremne da doprinesu bezbednosnim garancijama G7 za Ukrajinu

Zemlje EU spremne su da doprinesu bezbednosnim garancijama zemalja G7 za Ukrajinu i odmah će razmotriti svoje opcije, navodi se u zajedničkoj deklaraciji potpisanoj u Vilnjusu.

"EU i njene države članice spremne su da doprinesu ovim naporima i odmah razmotre opcije za takvu pomoć", navodi se u završnom dokumentu.

Erdogan: Švedska će podržati Tursku na putu ka EU

Švedska će aktivno podržavati Tursku u njenom zahtevu za članstvo u EU i predstaviće Ankari svoju mapu puta za borbu protiv terorizma, saopštio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

"U skladu sa obavezama koje je preuzela Švedska, ojačaćemo saradnju u okviru bilateralnog ministarskog bezbednosnog mehanizma, kao i u borbi protiv terorizma. Švedska će obezbediti mapu puta za borbu protiv terorističkih grupa. Pored toga, Stokholm će aktivno podržati članstvo Turske u Evropskoj uniji i u produženju carinskog sporazuma", rekao je Erdogan na konferenciji za novinare u Vilnjusu

Stoltenberg: NATO naoružava Kijev da bi imao bolju poziciju u pregovorima

NATO naoružava Kijev kako bi imao bolju poziciju u budućim pregovorima, rekao je novinarima generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

"Što više vojne podrške pružimo Ukrajini , to će... jača biti pozicija za pregovaračkim stolom", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare na samitu NATO-a u Vilnjusu. 

Erdogan: Nastavljamo pregovore o produženju Sporazuma o žitu

Ankara nastavlja pregovore o produženju crnomorskog Sporazuma o žitu koji ističe 17. jula i proučava predloge ruske strane, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

On je podsetio da je o tom pitanju razgovarao sa Vladimirom Zelenskim tokom posete Istanbulu.

Makron: Geografija je tvrdoglava, ne može NATO u Indo-Pacifik

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da bezbednosni okvir članica G7 za Ukrajinu pokazuje da su one spremne na dugoročnu podršku Kijevu.

Govoreći o planu NATO-a da otvori kancelariju za vezu u Japanu, Makron je rekao da je za Alijansu dobro da razvija partnerstvo sa tom zemljom, ali je istakao da NATO treba da ostane veran činjenici da je organizacije sa sedištem u severnom Atlantiku i da ne bi trebalo da daje utisak da želi da proširi svoju geografsku nadležnost.

"Kako god da pogledate, geografija može biti tvrdoglava. Indo-Pacifik nije severni Atlantik. Stoga ne smemo odavati utisak da NATO, na neki način, želi da izgradi legitimitet prisustvom u drugim regionima", poručio je Makron na konferenciji za medije u Vilnjusu, prenosi Rojters.

Volas: NATO se muči da nađe municiju za Kijev, razumem zašto se Bajden odlučio za kasetnu

Britanski ministar odbrane Ben Volas priznao je da zemlje NATO-a imaju poteškoće da nastave sa isporukama municije u Ukrajinu.

"Ogromne količine municije se troše", rekao je on na panelu tokom samita NATO-a u Viljnusu u Litvaniji, prenosi "Si-En-En".

On je dodao da zbog nestašice municije razume zašto su SAD odlučile da obezbede kontroverznu kasetnu municiju Ukrajini u pokušaju da nadomeste nedostatke, napomenuvši da se Velika Britanija ipak neće opredeliti za isti korak.

Češki predsednik: Švedska bi mogla postati članica NATO-a

Švedska može da postane članica NATO-a za "par nedelja", izjavio je češki predsednik Petr Pavel posle samita NATO-a u Viljnusu.

"Mislim da su Turska i Švedska vodile uspešne pregovore" rekao je Pavel.

"Sada možemo očekivati ratifikaciju relevantnih dokumenata u turskom parlamentu za nekoliko nedelja i verujem da Mađarska neće zaostati", istakao je češki predsednik i dodao da će Švedska "za kratko vreme postati članica NATO-a", istakao je on.

Stoltenberg: Pitanje NATO kancelarije u Japanu i dalje otvoreno

Pitanje da li će NATO otvoriti kancelariju u Japanu je i dalje "na stolu" i biće razmotreno u budućnosti, rekao je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

"Pitanje kancelarije za vezu je i dalje na stolu, biće razmatrano u budućnosti", rekao je Stoltenberg na konferenciji za medije na samitu NATO-a u Vilnjusu, prenosi Rojters.

Prethodno je Francuska obustavila planove za osnivanje kancelarije, ističući da bi NATO trebalo da zadrži fokus na severni Atlantik.

Druge članice Alijanse su navele da će kancelarija biti mala i fokusirana na negovanje regionalnih odnosa, te da neće imati nikakvu vojnu ulogu.

Zvanični Peking je osudio najave o otvaranju kancelarije, poručivši da ona neće biti dobrodošla u azijsko-pacifičkom regionu.

Bajden: Radujem se članstvu Ukrajine u NATO

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom uoči njihovog bilateralnog sastanka da se raduje danu kada će Ukrajina zvanično postati član NATO-a.

"Uradili ste ogroman posao, imate još mnogo toga da uradite. I samo mislim da ćemo da se postaramo da dobijete ono što vam treba", rekao je Bajden.

"Loša vest je što mi nećemo nigde. Zaglavljeni ste s nama", rekao je američki predsednik s namerom da se našali, prenosi "Si-En-En".

Si-En-En: Rumunija počinje sa obučavanjem ukrajinskih pilota za f-16

Rumunija će početi da obučava ukrajinske pilote za rukovanje borbenim avionima "f-16" verovatno već sledećeg meseca, kaže izvor upoznat sa tekućim razgovorima.

Već je određena vazdušna baza u Rumuniji gde će se obuka odvijati, prenosi "Si-En-En".

Zelenski: Pregovori o pristupanju Ukrajine EU mogli bi početi do kraja godine

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je saopštio da je razgovarao sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom o mogućnosti početka pregovora o članstvu Ukrajine u Evropskoj uniji do kraja ove godine.

"Dobar razgovor sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom. Glavna stvar o kojoj se razgovaralo je naša sposobnost da otvorimo pregovore o članstvu u EU krajem ove godine", napisao je Zelenski na svom telegram kanalu.

Duda: NATO usvojio plan da po potrebi prebaci 100.000 vojnika u Poljsku

Članice Severnoatlantske alijanse usvojile su plan za prebacivanje 100.000 vojnika u Poljsku "ako bude potrebno", rekao je poljski predsednik Andžej Duda.

"Mogu da objasnim šta se očekuje: ako bi došlo do napada, na primer, iz pravca Bresta (u Belorusiji), oko 100.000 NATO vojnika bi bilo poslato na našu teritoriju radi hitne odbrane", rekao je on, prenose RIA Novosti.

Severnoatlantska alijansa donela je odluke koje će omogućiti da se oko 100 hiljada vojnika prebaci u Poljsku u slučaju realne pretnje po zemlju, izjavio je poljski predsednik Andžej Duda na konferenciji za novinare posle samita NATO-a.

"Pretpostavlja se da, ako bi došlo do napada, na primer, na Brestsku kapiju, onda bi oko 100 hiljada vojnika NATO-a moglo biti poslato na našu teritoriju radi hitne odbrane", rekao je Duda i naglasio da je ova odredba odobrena u planovima za odbranu Alijanse.

On je dodao da je NATO doneo odluku u vezi sa raspoređivanjem skladišta oružja u Poljskoj za one snage koje bi mogle biti prebačene u zemlju u slučaju pretnje.

"Skladišta naoružanja NATO-a potrebna su da bi se prebacivali samo vojnici, a ne da bi se sa njima prevozila celokupna infrastruktura. Odgovarajuća odluka je doneta. Imaćemo i skladišta koja će se popunjavati", rekao je Duda.

On je dodao da će ova skladišta koristiti sve zemlje na istočnom krilu Alijanse.

"Politiko": Kijev se boji da će Nemačka i druge zemlje koristiti članstvo u NATO za cenjkanje s Rusijom

U Ukrajini postoje strahovi da Nemačka i druge zapadne zemlje žele da iskoriste članstvo Kijeva u NATO-u kao sredstvo u budućim mirovnim pregovorima sa Rusijom, piše "Politiko", pozivajući se na anonimnog ukrajinskog zvaničnika.

Kako se navodi, ukrajinski zvaničnici su bili nezadovoljni saopštenjem o budućnosti odnosa Ukrajine i NATO-a zbog nejasnih formulacija i nepostojanja rokova za pristupanje alijansi. 

Stoltenberg: Kijev može zaobići MAP, stvara se savet NATO-Ukrajina

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je potvrdio da Ukrajina može da se pridruži alijansi bez prolaska kroz Akcioni plan za članstvo (MAP).

"Ukrajina je sada bliža NATO-u nego ikada ranije. Saveznici su potvrdili da će Ukrajina postati članica NATO-a i pristali su da uklone zahtev za Akcionog plana za članstvo. Ovo će promeniti put Ukrajine ka članstvu od procesa u dva koraka do procesa u jednom koraku", rekao je on.

Stoltenberg je dodao da stvaranje saveta NATO-Ukrajina predstavlja novi važan korak u približavanju Ukrajine članstvu.

"Upravo sam održao inauguracioni sastanak Saveta NATO-Ukrajina. Od sada će se NATO i Ukrajina sastajati u Savetu da ravnopravno razgovaraju i donose odluke. Ovo je značajan korak ka približavanju Ukrajine NATO-u", istakao je on, prenose RIA Novosti.

Norveški ratni avion se približio ruskoj granici

Ruski lovac "MiG-31" Severne flote ispratio je patrolni avion R-8A Posejdon norveškog ratnog vazduhoplovstva iznad Barencovog mora, nakon što se norveška letelica približila ruskoj granici, saopštio je Ruski centar za kontrolu nacionalne odbrane.

Zelenski: NATO samit bio značajan uspeh za Ukrajinu

Predsednik Vladimir Zelenski rekao je u sredu da je ishod samita NATO-a u Viljnusu bio "preko potreban", te da predstavlja "značajan uspeh za Ukrajinu".

On je zahvalio liderima NATO-a na "praktičnoj i neviđenoj podršci" i rekao da će se ukrajinska delegacija vratiti kući sa bezbednosnim garancijama.

"Danas postoje bezbednosne garancije za Ukrajinu na putu ka NATO-u, važan paket bezbednosnih garancija. Danas koordiniramo sa zemljama G7. Okvir za bezbednosne garancije koji će se dalje proširivati kroz aranžmane sa našim ključnim partnerima, bilateralnim i multilateralnim sporazumima", rekao je Zelenski.

"Ukrajinska delegacija donosi kući značajnu pobedu za Ukrajinu, za našu zemlju, za naš narod, za našu decu. To nam otvara potpuno nove bezbednosne mogućnosti", dodao je on.

Šolc: Bezbednosne garancije G7 dugoročna šema za Ukrajinu

Bezbednosne garancije Ukrajini koja je dalo nekoliko zemalja u okviru G7 trebalo bi da budu deo dugoročne strategije podrške Kijevu, izjavio je u sredu nemački kancelar Olaf Šolc.

"Radi se o bezbednosnom partnerstvu koje je hitno potrebno i koje će omogućiti zemljama učesnicama da preciziraju svoj doprinos (Kijevu), ugrađujući te doprinose u dugoročnu strategiju na koju Ukrajina može da se osloni", rekao je Šolc, prenosi Rojters.

Bajden: G7 će pomoći Ukrajini u izgradnji moćnog odbrambenog sistema

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da članice G7 donose zajedničku deklaraciju kako bi "jasno stavile do znanja" da će njihova podrška Ukrajini trajati "dugo."

U razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim i japanskim predsednikom Fumiom Kišidom na samitu NATO-a u Viljnusu u Litvaniji, Bajden je rekao da neće čekati integraciju Ukrajine u NATO kako bi pružio "dugoročne garancije" Kijevu.

"Ovim počinje proces u kojem će svaka naša nacija, i svaka druga nacija koja želi da učestvuje, pregovarati o dugoročnim bilateralnim bezbednosnim obavezama prema Ukrajini. Pomoći ćemo Ukrajini da izgradi snažnu, sposobnu odbranu preko kopna, vazduha i mora. ... To će biti snaga stabilnosti u regionu i odvraćanje od svih pretnji", rekao je Bajden.

Američki predsednik je obećao da će pomoći Ukrajini "koliko god to bude trebalo."

Zelenski nakon Samita NATO-Ukrajina: Ukrajinci očekuju detalje uslova za pridruženje

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da većina ukrajinskog naroda "očekuje detalje" povodom uslova koje Ukrajina mora da ispuni kako bi se pridružila NATO-u.

"Želeo bih da vam skrenem pažnju na formulaciju koja se odnosi na 'uslove' koje moramo da ispunimo kako bismo dobili pozivnicu za NATO. Apsolutna većina naših ljudi očekuje detalje ovih uslova, koje doživljavamo kao bezbednosne uslove. Razumemo da Ukrajina ne može da postane članica NATO-a dok je rat u toku. Ali onda će to biti naša zajednička snaga kada se Ukrajina konačno pridruži Alijansi.

G7 o garancijama bezbednosti Ukrajini: Šta obećavaju, a šta traže?

Zemlje grupe G7 dogovorile su opšte principe dugoročnih bezbednosnih garancija za Ukrajinu, preuzevši na sebe povećanje isporuka oružja, javljaju zapadni mediji.

Dokument sadrži sledeće tačke:

  • G7 obećava da će povećati isporuke oružja Kijevu, ubrzati razmenu obaveštajnih podataka, povećati vojnu obuku
  • Bezbednosne garancije uključuju nabavku savremene vojne opreme za kopnene, vazdušne i pomorske snage Ukrajine
  • Države G7 obećavaju da će Ukrajini pružiti hitnu vojnu pomoć u slučaju ponovnog sukoba sa Rusijom u budućnosti
  • Zemlje G7 su obećale da će snabdevati Kijev modernim naoružanjem, uključujući avione i artiljeriju velikog dometa;- Obećavaju pomoć u osiguranju sajber bezbednosti
  • Ruska imovina u zemljama G7 ostaće zamrznuta sve dok Rusija ne "nadoknadi štetu Ukrajini"
  • Kao odgovor Kijev mora da izvrši reformu pravosuđa i uvede civilnu kontrolu Oružanih snaga.

Prethodno je portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov izrazio negativan stav Moskve po pitanju davanja bezbednosnih garancija Ukrajini. On je napomenuo da bi ova odluka mogla imati "srednjoročno, dugoročno, pa čak i kratkoročno veoma, veoma negativne posledice".

Velika Britanija: Ukrajinci da pokažu zahvalnost

Ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas je sugerisao da Ukrajina treba u većoj meri da pokaže zahvalnost na pomoći Zapada odgovarajući na pritužbe predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog.

Volas je rekao da je tolika žurba Ukrajinaca da dobiju svu pomoć koju su mogli znači da nisu uvek govorili da su zahvalni na pruženoj pomoći, prenosi britanski "Gardijan".

"Sviđalo se to nama ili ne, ljudi žele da vide malo zahvalnosti", rekao je ministar na brifingu na marginama samita NATO-a u Vilnjusu.

Saliven: Pridruživanje Ukrajine NATO-u značilo bi rat sa Rusijom

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Salivan rekao je za Si-En-En da bi  pridruživanje Ukrajine NATO-u u ovom trenutku "značilo rat sa Rusijom". 

Salivan je rekao da će predsednik SAD Džozef Bajden na današnjem sastanku sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim biti "direktan", prenosi "Gardijan".

Salivan je dodao da će Bajden Zelenskom dati obrazloženje za odluku NATO-a o članstvu Ukrajine.

Zelenski: Garancije G7 bi bile prvi pravni dokument potpisan sa Kijevom

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je rekao da bi bezbednosne garancije G7 mogle da postanu prvi pravni dokument potpisan sa Kijevom, svojevrstan "kišobran", prenose RIA Novosti.

"Nemamo stvarne bezbednosne garancije od naših partnera, u pravnom smislu.  mislim pravno. Imamo stvarne bezbednosne garancije, kao što su finansijske sankcije i odbrana. Ovo sada je veoma važno, jer bi to mogao da bude prvi pravni dokument – 'kišobran' bezbednosnih garancija, a onda će Ukrajina imati ugovore sa svakom pojedinačnom državom koja je garant bezbednosti, rekao je Zelenski na konferenciji za novinare nakon sastanka sa sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom. 

Britanija i Ukrajina se složile da bezbednosni aranžmani neće biti zamena za članstvo u NATO

Velika Britanija i Ukrajina su se saglasile da novi bezbednosni aranžmani koje treba da objave globalni saveznici neće biti zamena za članstvo Ukrajine u NATO-u, saopštila je danas kancelarija britanskog premijera Rišija Sunaka.

Sunak i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski su se saglasili o važnosti bezbednosnih aranžmana koje će popodne objaviti G7, saopštila je kancelarija britanskog premijera nakon njegovog sastanka sa predsednikom Zelenskim na samitu NATO u Litvaniji, preneo je Rojters.

Zelenski je dodao da je posebno zahvalan što je Velika Britanija bila domaćin nedavne konferencije o oporavku Ukrajine u Londonu i zbog odluka donetih da se Ukrajini pruži dugoročna finansijska podrška, posebno izdvajanjem zamrznutih ruskih sredstava za obnovu Ukrajine.

Kada bi pogled mogao da ubija: Da li je Zelenski ostao sam na NATO samitu?

Fotografija sa samita NATO-a u Vilnjusu u Litvaniji na kojoj predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski stoji sam među mnogim zvanicama koje razgovaraju i pozdravljaju se uoči zvanične večere – navela je ljude da pomisle da je malo ko pozdravio njegovo prisustvo.

Korisnici društvenih mreža počeli su da dele fotografiju uz razne komentare poput onog da je američka delegacija ljuta na Zelenskog jer je opisao NATO kao "nestabilnu alijansu", te da je osuđen na propast čovek koji koristi sopstveni narod i državu da zadobije naklonost svojih gospodara iz Amerike.

Opširnije pročitajte u zasebnoj vesti

Kristerson: Nema šampanjca za Švedsku u NATO

Još uvek nema šampanjca za Švedsku u NATO, izjavio je švedski premijer Ulf Kristerson, koji veruje da će Turska ipak ratifikovati ulazak njegove zemlje u alijansu, piše briselski portal "Politiko".

Međutim, u prestonici Litvanije, gde su se lideri NATO okupili na dvodnevnom samitu, švedska delegacija ipak nije slavila.

Šampanjac će morati da sačeka dok ne dođe do ratifikacije, rekao je švedski premijer u utorak u intervjuu za portal.

"Dakle, juče smo se okupili u konferencijskoj sali i zajedno popili pivo", poručio je je on.

Ako dođe do ratifikacije, rekao je švedski premijer, "možda ćemo piti šampanjac".

U Vilnjusu počeo sastanak Saveta NATO - Ukrajina uz učešće Zelenskog

U Vilnjusu je počeo prvi sastanak Saveta NATO-Ukrajina uz učešće predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, na kome se razgovara o bezbednosnim garancijama, oružju i članstvu u alijansi.

Zelenski na sastanku sa Šolcom dogovorio dodatne "patriote" za Ukrajinu

Kijev će iz Berlina dobiti dodatne protivvazdušne raketne sisteme Patriot i rakete za njih, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski posle sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom na marginama samita NATO-a u Vilnjusu.

"Postoji dogovor o dodatnim lanserima i projektilima 'patriot' za njih iz Nemačke", napisao je Zelenski na Telegramu.

Zaharova: Cena bezbednosnih garancija G7 je Ukrajina bez Ukrajinaca

Cena bezbednosnih garancija Grupe sedam (G7) je teritorija Ukrajine očišćena od Ukrajinaca zapadnim oružjem, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Zaharova je prokomentarisala "zabrinutost" ministra odbrane Ukrajine Aleksija Reznikova bezbednosnim garancijama G7, koji je rekao da im "Kijev neće verovati sve dok ne budu znali koja je cena". 

"Ovo je samo odeski humor. Cena je poznata - teritorija Ukrajine očišćena od Ukrajinaca zapadnim oružjem. Ostaviti tačno onoliko ljudi koliko je potrebno da služe NATO kontigentima. Nikoga ne treba terati na prinudni rad u Zapadnu Evropu – oni su sami otišli tamo", napisala je ona na Telegramu. 

Stoltenberg: Ne odlučuje Moskva ko će u NATO, najveći rizik je da Putin pobedi

Najveći rizik za NATO je da predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin pobedi, jer je onda poruka da ko upotrebite vojnu silu, prekrši međunarodno pravo i napadne suseda dobije šta želi, rekao je šef NATO-a novinarima nakon razgovora sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim.

"Nikada ne možemo dozvoliti da Moskva odlučuje ko može, a ko ne može da bude član NATO-a. Rusija je bila protiv svakog proširenja NATO-a. Na saveznicima u NATO-u i Ukrajini je da odluče kada će postati članica, Moskva nema pravo veta na to", rekao je on.

Zelenski: Bezbednosne garancije ne bi trebalo da zamene članstvo u NATO

Rezultati samita su dobri, ali kada bismo dobili konkretan poziv za članstvo u NATO, bili bi idealni, istakao je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski na zajedničkom obraćanju sa Stoltenbergom u okviru Samita NATO.

Važno je doneti odluku da Ukrajini nije potreban Akcioni plan za članstvo u alijansi, kaže Zelenski.

Kako dodaje, Ukrajina jeste i biće neko ko Evropi obezbeđuje bezbednost.

Ako G7 potvrdi bezbednosne garancije, to će biti konkretan uspeh, navodi Zelenski, ističući da "bezbednosne garancije" zapadnih zemalja ne bi trebalo da zamene članstvo Ukrajine u NATO.

Ukrajina će kasetnu municiju koristiti isključivo za napade na vojne objekte, rekao je on.

Vang Venbin: NATO mora da prestane da daje provokativne izjave u vezi sa Pekingom

Severnoatlantska alijansa mora da prestane da daje neosnovane i provokativne izjave o Kini poručio je danas portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

"Pozivamo NATO da prestane sa neosnovanim optužbama i provokativnim izjavama o Kini stvarajući nered u Evropi i pokušavajući da uradi isto u azijsko-pacifičkom regionu i ostatku sveta", rekao je Vang za TASS, komentarišući saopštenje NATO sa samita u Vilnjusu, u kojem se navodi da je produbljivanje strateškog partnerstva Kine i Rusije u suprotnosti sa interesima Alijanse.

Kineski diplomata je dodao da NATO treba da napusti zastarele koncepte iz doba hladnog rata.

Peskov: Bezbednosne granice Kijevu od G7 su opasan korak

Davanje bezbednosnih garancija Ukrajini je krajnje pogrešno i veoma opasno, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

"Pružajući bilo kakvu vrstu bezbednosnih garancija Ukrajini, te države zapravo ignorišu međunarodni princip nedeljivosti bezbednosti. To jest, dajući bezbednosne garancije Ukrajini, zadiru u bezbednost Ruske Federacije", rekao je portparol Kremlja. 

Ukrajinski ministar odbrane: Ne verujemo bezbednosnim garancijama G7

Bezbednosne garancije koje će zemlje G7 danas ponuditi Ukrajini me zabrinjavaju, rekao je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznjikov. On je tako prokomentarisao današnje saopštenje Bele kuće u kojem je navedeno da će velika sedmorka i zvanično objaviti garancije za Kijev.

Ipak, Reznjikov je danas poručio ne samo da ga ova ponuda brine, već i da Kijev neće verovati tim garancijama sve dok ne sazna koju cenu treba da plati za njih, piše britanski "Telegraf".

Opširnije pročitajte u zasebnoj vesti.

Mišel: EU spremna da učestvuje u pružanju bezbednosnih garancija Ukrajini

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je danas, pred početak drugog dana samita NATO-a u Vilnjusu, da Evropska unija podržava formulu mira koju je predložio ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski i spremna je da učestvuje u međunarodnim naporima za pružanje bezbednosnih garancija Ukrajini.

"Izuzetno je važno da zajedno podržimo Ukrajinu koliko god možemo. Imamo odličnu saradnju sa NATO-om i EU. Spremni smo da pružimo bezbednosne garancije Ukrajini i učestvujemo u svim tim naporima", naglasio je Mišel, prenosi Ukrinform.

Ambasador Rusije u SAD o samitu : U Vilnjusu potvrđen antiruski stav NATO-a

Deklaracije usvojene na samitu NATO-a u Vilnjusu potvrđuju antiruski stav vojnog bloka predvođenog Sjedinjenim Američkim Državama i njegovu spremnost da akumulira trupe blizu ruskih granica, izjavio je danas ruski ambasador u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov.

"Izjave u Vilnjusu potvrdile su antiruski stav NATO-a. Bez preterivanja, Rusija je identifikovana kao glavna pretnja Severnoatlantskoj alijansi. Svi resursi bloka su bačeni u borbu protiv naše zemlje. Proizvođači oružja profitiraju od hibridnog rata koji je pokrenuo Vašington, dok obični građani zapadnih zemalja to plaćaju. Malo ko ovde brine o sudbini Ukrajinaca, koje su kustosi SAD i NATO-a gurnuli u klanicu", naglasio je diplomata, a prenosi ruska ambasada na Telegramu.

Antonov je naveo da je zaprepašćen otvorenim falsifikovanjem istine, koju učesnici Samita koriste da opravdaju svoju agresivnu politiku prema Rusiji.

Opširnije pročitajte u zasebnoj vesti.

Države poput Poljske i Rumunie mogle bi da se pridruže deklaraciji G7

Poljska i Rumunija bi mogle da potpišu deklaraciju o bezbednosnim garancijama za Kijev u sredu, preneo je Rojters pozivajući se na neimenovane zvaničnike.

Ranije je "Skaj njuz" preneo da bi deklaracija G7 o bezbednosnim garancijama Kijevu mogla da bude ratifikovana na marginama samita NATO-a u Vilnjusu.

"Zemlje poput Poljske i Rumunije će takođe verovatno potpisati (deklaraciju)", rekli su zvaničnici.

Stoltenberg i Kišida: Nijedan drugi partner nije bliži NATO-u od Japana

Premijer Japana Fumio Kišida izjavio je danas da pozdravlja to što su Japan i Severnoatlantski savez postigli dogovor o novom partnerskom programu, uoči njegovog učešća na samitu NATO-a u Vilnjusu.

U zajedničkoj objavi sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, Kišida je rekao da se raduje unapređenju saradnje u novim oblastima, uključujući sajber-bezbednost, i da se nada da će produbiti saradnju sa Alijansom kako ona bude povećavala svoj angažman na Indo-Pacifiku, prenosi Rojters.

Novi program partnerstva dolazi u trenutku kada NATO ispituje mogućnost za dublji angažman sa Azijom, dok Kina povećava svoje vojno prisustvo.

Stoltenberg je u saopštenju naveo da je NATO zabrinut zbog velikog vojnog jačanja Kine i njenog širenja nuklearnih snaga, a takođe je osudio lansiranje projektila od strane Severne Koreje.

"Nijedan drugi partner nije bliži NATO-u od Japana", rekao je Stoltenberg dodajući da je Azija važna Evropi u istoj meri koliko je Evropa važna Aziji.

Peking je danas uzvratio na optužbe NATO-a da Kina dovodi u pitanje interese i bezbednost alijanse i usprotivio se svakom pokušaju zapadnog vojnog bloka da proširi svoje prisustvo u azijsko-pacifičkom regionu.

U saopštenju objavljenom na sredini dvodnevnog samita u litvanskoj prestonici Viljnusu, NATO je poručio da Kina svojim "ambicijama i politikom prinude" dovodi u pitanje interese, bezbednost i vrednosti alijanse.

Sijarto: Prvog dana samita skromni rezultati za Ukrajinu

Ministar spoljnih poslova i ekonomskih odnosa Mađarske Peter Sijarto je odluku NATO-a da ne pozove Ukrajinu u alijansu nazvao jedinim mogućim odgovornim korakom.

Kako navodi, ta odluka je pomogla da se izbegne eskalacija, prenose RIA Novosti.

Rezultati prvog dana samita NATO za Ukrajinu su se pokazali skromnijim nego što se očekivalo, jer će Kijev, umesto da bude pozvan u alijansu, morati da se zadovolji Savetom Ukrajina-NATO, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova i spoljne ekonomije.

"Pre samita NATO bilo je veliko pitanje šta će Ukrajina dobiti? U poređenju sa očekivanjima, u praksi će Ukrajina morati da se zadovolji skromnim rezultatima", rekao je Sijarto novinarima.

Britanija: Danas zajednička dekleracija G7 o načinima pomoći Ukrajini

Očekuje se da će zemlje G7 objaviti danas "međunarodni okvir za dugoročne bezbednosne aranžmane Ukrajine" na marginama samita NATO-a u Vilnjusu, navodi se u saopštenju britanske vlade.

Saopštenje se poklapa sa sličnom najavom Bele kuće, prenosi Rojters.

"Zajednička deklaracija, za koju se očekuje da će je potpisati sve članice G7, odrediće načine na koje će saveznici podržati Ukrajinu u narednim godinama kako bi okončala rat i odvratila i odgovorila na svaki budući napad", saopštila je Vlada Britanije.

SAD: G7 danas objavljuje bezbednosne garancije za Ukrajinu

Zemlje G7 danas će objaviti i zvanično bezbednosne garancije za Ukrajinu, saopštila je danas Bela kuća.

"Predsednik Bajden i lideri G7 danas će zajedno sa Zelenskim istupiti sa važnom izjavom i tako izložiti naše dugoročne obaveze koje se tiču podrške ukrajinskog naroda", rekli su iz Saveta za nacionalnu bezbednost pri Beloj kući. 

Kako prenose ruski mediji, zemlje G7 će pomoći Ukrajini da formira jake oružane snage koje će biti u stanju da zaštite zemlju i odbiju buduće napade. 

SAD dalje navode da se planira i niz zajedničkih sastanaka država članica G7 i Ukrajine kako bi pomenute garancije bile sprovedene u delo.

Vest se pojavila dan nakon što je u Litvaniji počeo NATO samit, tokom kojeg je bilo saopšteno da Alijansa još neće uputiti poziv Kijevu da postane članica pakta, kao i da još nisu određeni ni vremenski rokovi koji bi precizirali do kada se Ukrajina može nadati da će dobiti poziv za pridruživanje. 

Kako je rekao šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba, glavni protivnici ulaska Ukrajine u Alijansu su upravo SAD i Nemačka.