Svet

UN usvojio rezoluciju kojom se osuđuje paljenje Kurana

Ujedinjene nacije osuđuju nedavno paljenje svete knjige muslimana i zahtevaju od država da usvoje odgovarajuće zakone kojima bi se obezbedilo krivično gonjenje onih koji se odluče na takve akcije
UN usvojio rezoluciju kojom se osuđuje paljenje Kuranawww.globallookpress.com © Loredana Sangiuliano

Ujedinjene nacije usvojile su rezoluciju kojom se osuđuje paljenje Kurana i drugih svetih knjiga, prenele su danas "RIA Novosti". 

UN su, takođe, pozvale države da usvoje i zakonske mere koje bi osigurale krivično gonjenje onih lica koja se usude na takve korake. 

Rezoluciju je usvojio Savet za ljudska prava UN-a.

Kako pokazuju rezultati glasanja, 28 država bilo je za usvajanje dokumenta, 12 je bilo protiv, a sedam je bilo uzdržano. 

Glasanje je održano na vanrednoj sednici Saveta za ljudska prava zbog nedavnog paljenja Kurana u Švedskoj, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo dela međunarodne zajednice. 

"Savet osuđuje i oštro odbacuje nedavne javne i namerne akte skrnavljenja Kurana i naglašava potrebu da se odgovorni za ovaj čin verske mržnje privedu pravdi u skladu sa obavezama država koje proizilaze iz međunarodnog prava ljudskih prava", navodi se u rezoluciji.

image