"Vašington post": Američka delegacija "pobesnela" zbog tvita Zelenskog

Visoki zvaničnik kaže da ukrajinski predsednik pokušava da izvrši pritisak na Alijansu

Američka delegacija koja prisustvuje NATO samitu u Vilnjusu je navodno pobesnela zbog tvita ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog u kom je on kritikovao Alijansu zbog oklevanja da pruži konkretnu mapu puta za pristupanje Kijeva bloku, objavio je "Vašington post".

On je izrazio je nezadovoljstvo napisavši da je "neviđeno i apsurdno što nema nikakvih vremenskih okvira ni za poziv ni za članstvo Ukrajine" i sugerisao je da je "neodlučnost" po tom pitanju znak "slabosti" vojnog saveza predvođenog SAD.

Članovi američke delegacije su "pobesneli" nakon što su pročitali poruku ukrajinskog lidera, preneo je "Vašington post", pozivajući se na neimenovanog zvaničnika upućenog u slučaj.

List je istakao da je "kritikovanje Alijanse u suprotnosti sa slikom zapadne harmonije koju su američki predsednik Bajden i njegovi saradnici projektovali" na tom događaju.

Visoki zvaničnik NATO-a rekao je za "Vašington post" da tvit Zelenskog vrši pritisak na Alijansu, a istovremeno mu pomaže da "kaže 'borim se do kraja'" stanovništvu Ukrajine.

Bajden je u nedelju za Si-En-En rekao da je "preuranjeno" govoriti o članstvu Ukrajine u NATO-u, objašnjavajući da Kijev treba da sprovede više reformi i postigne "demokratizaciju" pre nego što postane deo bloka.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan objasnio je na marginama samita u Vilnjusu da bi omogućavanje Ukrajini da se sada pridruži Alijansi odvelo NATO "u rat sa Rusijom".