Samit NATO: Ukrajina bliža Alijansi za samo nekoliko "patriota"

Sporazumi o vojnoj saradnji potpisani na marginama samita Alijanse dovode Kijev i formalno pred vrata članstva

Kijev će od Berlina dobiti dodatne protivvazdušne sisteme "patriot" i rakete za njih, izjavio  je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski posle sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom na marginama samita NATO-a u Viljnusu.

"Postoji dogovor o dodatnim lanserima i projektilima 'patriot' iz Nemačke", napisao je Zelenski na Telegramu.

Ranije se Zelenski požalio da Ukrajina mora da čeka u redu da bi dobila sistem "patriot".

Ukrajinske vlasti redovno pozivaju Zapad da Kijevu obezbedi sisteme protivvazdušne odbrane. Kako je primetio portparol Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignjat, sovjetska oprema ostaje glavni element ukrajinskoe PVO.

Ministar odbrane Aleksij Reznjikov izjavio je da su ukrajinske snage potrošile skoro sve zalihe raketa za sovjetske sisteme, a kako ih ne proizvode, moraju da pređu na zapadne.

Kijev i Pariz su na marginama samita potpisali sporazum o vojnoj saradnji, kojim se predviđa povećanje vojne pomoći Ukrajini za 170 miliona evra i zajednička proizvodnja rezervnih delova, saopštio je Reznjikov.

"Danas smo u Viljnusu potpisali sporazum između ministarstava odbrane Ukrajine i Francuske" napisao je Reznjikov na Tviteru.

On je takođe rekao da će biti potpisan i memorandum o početku obuke pilota na borbenim avionima F-16. 

"Došao sam da sa svojim francuskim kolegom, ministrom odbrane potpišem memorandum o koaliciji za obuku pilota na avionima F-16", istakao je on.

Ignjat je 10. jula rekao da su mnoge zapadne zemlje skeptične u pogledu prebacivanja aviona u Kijev, posebno lovaca F-16, pa su pregovori o tom pitanju složeni i dugotrajni.

Ranije je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao da bi ukrajinski piloti mogli da počnu obuku na borbenim avionima F-16 u avgustu, a za 6-7 meseci bi prva letelica mogla da stigne u zemlju.

Takođe, jedan od sporazuma koji je Ukrajina potpisala na samitu je i onaj sa Švedskom o razmeni poverljivih podataka i nabavci oružja, naveo je Reznjikov.