Gutereš poslao Putinu pismo s predlogom o produžetku Sporazuma o žitu

Gutereš je predložio da se otklone prepreke za poslovanje Ruske poljoprivredne banke i obezbedi dalji izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora, rekao je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš apelovao je na predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina da produži učešće u Sporazumu o žitu, izjavio je na brifingu Guterešov portparol Stefan Dižarik.

"Generalni sekretar je juče ruskom predsedniku Vladimiru Putinu poslao predlog za usaglašavanje oko dalje implementacije Memoranduma o razumevanju zarad održavanja sadašnje Crnomorske inicijative", rekao je on, prenose RIA Novosti.

Kako se navodi, Gutereš je predložio da se otklone prepreke za poslovanje Ruske poljoprivredne banke i obezbedi dalji izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora.

UN znaju da je Rusija primila pismo i da ga razmatra, ističe Dižarik i dodaje da je Gutereš spreman za kontakte sa Moskvom.

Crnomorska inicijativa, koju su 22. jula 2022. potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, odnosi se na izvoz ukrajinskog žita i hrane, kao i đubriva preko Crnog mora, i predstavlja sastavni deo paketa sporazuma.

Drugi deo je memorandum Rusija-UN, kojim se predviđa deblokada ruskog izvoza hrane i đubriva. Među glavnim zadacima je bilo ponovno povezivanje Ruske poljoprivredne banke na SVIFT bankarski sistem, obezbeđivanje poljoprivredne mehanizacije, rezervnih delova i relevantnih usluga, obnavljanje cevovoda za amonijak "Toljati-Odesa". 

Moskva je u više navrata napominjala da ovaj deo paketa sporazuma nije sproveden.