Stejt department: Na meti smo kineskih hakera

Kompanija "Majkrosoft" tvrdi da su hakeri ciljali oko 25 organizacija, uključujući vladine agencije

Kineski hakeri pokušali su da "upadnu" u naloge elektronske pošte Stejt departmenta u junu, nekoliko nedelja pre nego što je državni sekretar Entoni Blinken otputovao u Peking, saopštili su američki zvaničnici.

Zvaničnici kažu da je u toku istraga o hakerima, koji su "verovatno povezani sa kineskim vojnim ili špijunskim službama", piše "Njujork tajms".

Dodaju da hakeri nisu uspeli da dođu do poverljivih informacija, i da je tim za sajber bezbednost Stejt departmenta prvi otkrio upad.

Više zvaničnika je reklo da je napad bio usmeren na pojedinačne naloge elektronske pošte, a ne na neovlašćeni prenos podataka velikih razmera, što je nešto na šta sumnjaju da su kineski hakeri radili u prošlosti.

Članovi administracije predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena odbili su da objave detalje o tome koji su zvaničnici bili na meti hakera.

Jedan visoki zvaničnik Stejt departmenta rekao je da ne izgleda kao da je napad bio povezan sa Blinkenovim putovanjem. Drugi navodi da je istraga još uvek u toku, i da pokušavaju da saznaju da li su hakeri uspeli da dođu do podataka.

U saopštenju Stejt departmenta navodi se da je vlada "nakon otkrivanja neobične aktivnosti" preuzela bezbednosne korake, kao i da će nastaviti da pažljivo prati i brzo reaguje na svaku dalju aktivnost.

Kompanija "Majkrosoft" tvrdi da su napadi hakera počeli u maju. Stejt department je otkrio hakerske upade 16. juna i obavestio "Majkrosoft" tog dana, neposredno uoči puta Blinkena u Peking, koji je u Kinu otišao te večeri.

Nakon što je Stejt department prijavio incident "Majkrosoftu", kompanija je "otkrila da su hakeri ciljali i oko 25 organizacija, uključujući vladine agencije".

Blinkenov put je bio izuzetno važan i za Vašington i za Peking, jer je to bila prva poseta američkog državnog sekretara Kini u poslednjih pet godina i imala je za cilj uspostavljanje kanala komunikacije na visokom nivou i poboljšanje odnosa koji su dugo izuzetno loši, dodaje "Njujork tajms".

Od tada je Peking posetila i ministarka finansija Dženet Jelen, a specijalni izaslanik za klimu Džon Keri trebalo bi da otputuje u Kinu u nedelju.

Predsednici Kine i Sad Džozef Bajden i Si Đinping dogovorili su se na sastanku u Indoneziji prošlog novembra da će pokušati da stabilizuju odnose. Međutim, vatra je ponovo planula kada je Pentagon oborio kineski balon koji je lebdeo iznad kontinentalnog dela Amerike. Iz Vašingtona su u početku tvrdili da je u pitanju špijunski balon, ali je Pentagon krajem juna priznao da balon nije prikupljao informacije.

Blinken je tada otkazao put u Kinu, a zatim je, nekoliko nedelja kasnije, javno optužio Peking da razmatra slanje vojne pomoći Rusiji za upotrebu u Ukrajini.