Erdoganova partija odbacila predlog zakona o priznavanju genocida u Srebrenici

Aktivisti za ljudska prava tvrde da je jedan od mogućih razloga za ovakvu odluku očuvanje odnosa sa Srbijom

Vladajuća Stranka pravde i razvoja turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana (AKP) i njen koalicioni partner Stranka nacionalističkog pokreta (MHP) odbacili su parlamentarni predlog glavne opozicione Republikanske narodne stranke (CHP) da se zločin u Srebrenici iz 1995. prizna kao genocid, javlja BIRN, prenose "Nezavisne novine".

Aktivisti za ljudska prava tvrde da je jedan od mogućih razloga za ovakvu odluku očuvanje odnosa sa Srbijom.

Opoziciona CHP stranka je, takođe, predložila da se 11. jul proglasi Danom sećanja na genocid, ali je vladajuća koalicija odbila taj predlog.

"Ne mogu da shvatim kako su i zašto odbili ovaj predlog zakona. Ovo je skandal", rekao je za BIRN Omer Faruk Gergerlioglu, turski aktivista za ljudska prava i poslanik iz prokurdske Stranke zelene levice.

Odbijanje je izazvalo žustru raspravu u Velikoj skupštini Turske.

Gergerlioglu je rekao da je poslanike AKP-a i MHP-a pitao za razloge njihove odluke, ali da su mu poslanici AKP-a kratko uzvratili: "Ne tiče te se".

"Nisu znali šta da učine i šta da kažu. Verujem da su i oni bili nezadovoljni onim što su učinili", dodao je Gergerlioglu.

On smatra da postoje tri razloga zašto je vladajuća koalicija odbacila predlog zakona.

"Prvo, oni ne žele da ulaze u raspravu o genocidu jer ne žele da pogoršaju odnose sa Srbijom. Drugo, odbili su ovaj predlog zakona jer ga je glavna opoziciona stranka CHP donela u parlament. Treće, boje se njegovih efekata zbog rasprave o 'genocidu' nad Jermenima", rekao je Gergerlioglu.