Svet

Bela kuća: Ukrajina će dobiti borbene avione F-16

Mnoge zemlje članice NATO-a ponudile su obuku ukrajinskih pilota, ali do sada nijedna nije obećala da će poslati ove avione
Bela kuća: Ukrajina će dobiti borbene avione F-16www.globallookpress.com © IMAGO/Daniel Kubirski

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Salivan izjavio je da će Kijev verovatno dobiti borbene avione F-16 od saveznika Vašingtona u Evropi.

Mnoge zemlje članice NATO-a ponudile su obuku ukrajinskih pilota, ali do sada nijedna nije obećala da će poslati ove avione.

"Predsednik SAD Džozef Bajden je, u bliskoj komunikaciji sa saveznicima, doneo odluku da započne obuku ukrajinskih pilota na avionima F-16", rekao je Salivan na samitu NATO-a u Vilnjusu.

Dodao je da će nakon obuke Ukrajina dobiti avione F-16, "verovatno iz evropskih zemalja koji imaju višak u zalihama".

Borbeni avion F-16 je sedamdesetih godina prošlog veka dizajnirala kompanija "Dženeral dajnemiks", a trenutno je u ograničenoj proizvodnji kompanije "Lokid Martin".

Danska je u utorak najavila "koaliciju" koja će se baviti obukom ukrajinskih pilota na avionima američke proizvodnje, počevši od avgusta. Predvodiće ga Danska i Holandija, a čine je i Belgija, Kanada, Luksemburg, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunija, Velika Britanija i Švedska. Otprilike polovina uključenih zemalja zapravo ne koristi F-16, dok se nijedna od onih koje ga koriste nije javno obavezala da će ga poslati u Kijev.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba kazao je da bi obuka trebalo da počne u avgustu ili početkom septembra.

U idealnom slučaju, dodaje, prvi F-16 kojima će upravljati Ukrajinci leteće "do kraja prvog kvartala sledeće godine".

"Međutim, moraćemo da obučimo inženjere, tehničare, i da pripremimo infrastrukturu. Mnogo je detalja, pa se raspored može promeniti", navodi Kuleba.

Prošlog meseca, predsednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da će F-16 "goreti", baš kao i zapadni tenkovi isporučeni Kijevu, i rekao da će Rusija pronaći načine da nanese udare na lokacije izvan Ukrajine ako se avioni budu tamo nalazili. Jednomotorni avion zahteva netaknute piste koje Ukrajina nema, što je pokrenulo spekulacije da bi oni mogli biti da dolete iz susednih zemalja NATO-a.

image