Svet

Šveđanin se predomislio: Umesto Kurana, spaliće Povelju NATO-a

Lukasu Ljungkvistu ne smetaju muslimani niti njihova sveta knjiga, već je problem u Severnoatlantskoj alijansi
Šveđanin se predomislio: Umesto Kurana, spaliće Povelju NATO-awww.globallookpress.com © Pascal Deloche / GODONG

Švedski aktivista Lukas Ljungkvist, koji je prvobitno planirao da javno spali kopiju Kurana sada se predomislio, pa rešio da umesto svete knjige muslimana sažeže Osnivačku povelju NATO-a.

Ispostavilo se, naime, da, njemu Kuran uopšte nije ni bio problem već da je poenta čitavog "performansa" koji je planirao bila da svetogrđem isprovocira Tursku da nikako ne dozvoli Stokholmu da uđe u Severnoatlantsku alijansu.

Njegov bogohulni šou dobio je dozvolu od vlasti, ali je u međuvremenu Ankara ipak dala zeleno svetlo Švedskoj. Zato je bilo vreme za promenu plana, pa je aktivista sada rešen da spali osnivački dokument NATO-a.

Stokholmski list "Aftonbladet" citirao je muškarca koji je toliko razočaran Erdoganovim zaokretom da ga je proglasio "haotičnim i užasnim".

Njegov protest, kako je obećao, neće biti ni protiv Kurana, ni protiv pristupanja Švedske alijansi, nego protiv NATO-a u celosti.

Aktivista je navodno otkrio da nikada nije imao ništa protiv muslimana niti njihove svete knjige, već je samo želeo da svojim postupkom (koji je u Švedskoj dozvoljen) Ankaru navede da blokira put Stokholma u savez.

Ljungkvist kaže da je svestan da su se neki ljudi uvredili zbog njegove planirane akcije uništavanja Kurana, pa im se, prema pisanju "Aftonbladeta" i izvinio. Svoju ideju da svetu knjigu muslimana spali, on, međutim, ipak smatra opravdanom

image